Practic, pentru francezi a lua masa impreuna cu familia sau cu prietenii a devenit un obicei si una dintre caracteristicile principale ale vietii sociale. O cina sau un dejun nu sunt niciodata niste lucruri banale care se repeta zilnic, ci adevarate evenimente la care trebuie sa te bucuri de cea mai buna mancare sau de cel mai bun vin, totul, bineinteles, in cea mai potrivita atmosfera. Tocmai aceste principii particularizeaza bucataria frantuzeasca si ii determina pe foarte multi sa o considere ca fiind una dintre cele mai bune si sofisticate din lume.
Dupa 1989, o data cu aparitia unui numar tot mai mare de cetateni straini veniti cu afaceri in Romania, s-au deschis si primele restaurante cu specific francez din Romania. Chiar daca printre romani nu au avut succesul pizzeriilor italiene sau al restaurantelor chinezesti, acestea au atras, de la an la an, tot mai multi clienti, ceea ce a determinat si o crestere a numarului de locatii unde poti lua o masa cu specific frantuzesc. Una dintre acestea se gaseste (unde altundeva!?) pe strada Caderea Bastiliei si este afacerea a trei cetateni francezi care s-au gandit ca Bucurestiului nu i-ar strica un loc unde oricine sa se poata bucura de gastronomia franceza.
Asa se face ca, in scurt timp, pentru multi straini care lucreaza in Romania, „La Bastille” a devenit locul ideal pentru o cina cu specificul acestei tari.
Cei mai multi sunt, bineinteles, francezi, insa o buna parte din clientela este formata fie din romani, fie din oameni de afaceri straini sau personal de ambasada. „Cred ca atrage, in primul rand, atmosfera de aici. Este o intreaga arta sa construiesti atmosfera in-
tr-un restaurant cu un astfel de specific. Clientii trebuie sa aiba senzatia de intimitate. De exemplu, intr-un restaurant frantuzesc muzica se va auzi incet, astfel incat sa nu agreseze persoanele care iau masa. Insa, poate cel mai important, este felul in care, prepara mancarea”, ne-a spus Monica Cretu, directoarea restaurantului „La Bastille”.
Iar acesta nu este singurul loc din Bucuresti cu un astfel de specific, in ultima vreme, in Micul Paris aparand tot mai multe asemenea de restaurante. Se spune ca aceasta bucatarie este la fel de variata ca si tinuturile Frantei. Practic, in fiecare regiune de aici exista un anumit specific. Din Bretonia si de pe coastele Oceanului Atlantic, provin mancarurile care au la baza pestele si fructele de mare, din Provence cele cu caracter mediteranean, din zona Alpilor cele bazate pe vanat, iar in Alsacia isi au originea specialitatile cu caracter rustic.
Cine a spus ca bucataria frantuzeasca este sofisticata nu a gresit cu nimic. Totul este important, de la ordinea in care sunt servite felurile de mancare si pana la paharele din care este baut vinul. „Orice masa incepe cu un antreu care, practic, pregateste stomacul pentru felul urmator de mancare. Nu veti gasi portii de mancare mari intr-un astfel de restaurant. Urmeaza felul principal si desertul, care nu este niciodata constituit din dulciuri greu digerabile. Francezii, in general, prefera fructele. Si, bineinteles, vinul, care este la fel de important ca si masa propriu-zisa”, a incheiat Monica Cretu.     

Mancaruri frantuzesti apreciate la Bucuresti
· Foie gras maison servit cu miez de nuca si sos de fructe de padure
· Salata Chevre Chaud (cu branza de capra)
· Escalope du Marin (piept de pui umplut cu scoica St.-Jacques, somon afumat si branza frantuzeasca)
· Rulouri de pui cu sos de busuioc
· Blanc de Canard aux Oranges (piept de rata cu sos de portocale)
· Fructe de mare in foietaj si sos de sofran