Aici puteți mânca o pizza cu mai puțin de cinci euro într-o piață din secolul al XVI-lea împodobită cu lumini. Sau vă puteți caza la hoteluri tip boutique, deschise recent.

Plaja din Bari atrage atât kitesurferi, cât și amatorii de soare, în timp ce în centrul orașului se mândrește cu fortificații normande și pasaje antice, dar și cu cu magazine de designer. Orașul vechi, Bari Vecchia, este o întoarcere la o lume desprinsă din cărțile de povești, în care și timpul pare că trece altfel.

The Times oferă un scurt ghid de călătorie pentru cei care doresc să-și facă vacanța la Bari în acest an.

Ziua întâi:

• Dimineața: explorați Bari Vecchia (orașul vechi)
• Prânz: Arco Basso
• După-amiaza: Bazilica San Nicola și muzeul de arheologie
• Savurați o cafea sau un pahar de vine: Ciclatera Sotto il Mare
• Seara: explorați Bari Nuova (orașul nou)
• Cina: Terranima

Ziua a doua

• Dimineața: Gelateria Gentile, Museo del Succorpo și piața de pește
• Prânz: Al Sorso Preferito
• După-amiaza: plaja Pane e Pomodoro
• Se bea la: Laboratorul Martinucci
• Seara: Largo Albicocca
• Cina: Di Cosimo

Ce poți să vezi și să faci la Bari

În apropiere de port, Bari Vecchia este un labirint absurd de frumos din pereți de calcar, în zeci de nuanțe de crem, plin de biserici minuscule și bazilici. Tarabel te îmbie cu fructe, legume și mici răsuciri de aluat copt, numite taralli. Căutați Arco Basso, o stradă mărginită de cei mai iubiți rezidenți din Bari care stau la mesele din fața caselor lor, vânzând paste.

Apoi mergeți în biserica Sfântul Nicolae, despre care se spune că este casa spirituală a lui Moș Crăciun. Bazilica Sfântul Nicolae din Bari (Basilica di San Nicola) este un loc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate, aici aflându-se moaștele Sfântului Nicolae.

A fost construit la comandă în secolul al XI-lea, după ce rămășițele Sfântului Nicolae au fost luat din Myra în Turcia. Apoi vizitați Muzeul Arheologic Bari, găzduit într-o mănăstire din secolul al XVI-lea. Clădirea a fost excavată pentru a dezvălui ruinele romane și este plină de vaze, statui și armuri.

Bari Nuova – noul oraș – este elegant, cu o arhitectură grandioasă din anii 30 și clădiri sinuoase „Liberty”, o interpretare a stilului art nouveau a Italiei. Pe Via Sparano, Benetton este găzduit de Palatul Mincuzzi, plin de ornamente; de jur împrejur sunt înșirate buticuri deschise până seara. Pe Corso Cavour, mărginit de palmieri, este Teatrul Petruzzelli, construit în 1903 și reconstruit după un incendiu în 1991.

 

Cea mai populară plajă din Bari

Cea mai populară plajă din Bari se numește Pane e Pomodoro (pâine și roșii). La 20 de minute de mers pe jos de Al Sorso Preferito, plaja a fost denumită astfel pentru că era înconjurată de terenuri agricole, unde localnicii culegeau roșii și le mâncau cu focaccia.

Unde să mănânci și să bei în Bari

Arco Basso

Nu există o introducere culinară mai bună în Bari decât o nonna (bunică) care să îți pregătească prânzul, folosind paste orecchiette pe care le-a făcut chiar ea, combinate cu rabe asemănătoare cu broccoli și sos de hamsii. Nu veți găsi aceste restaurante pe internet, dar turul Crime of Pasta de la Velo Services vă va oferi acces în spatele ușilor cu margele (tur, inclusiv degustare și vin).

Ciclatera Sotto il Mare

O passeggiata este obligatorie. Mergeți de la muzeul de arheologie de pe Via Venezia, care face parte din meterezele orașului vechi, și îndreptați-vă spre portul de agrement. Pe cea mai veche porțiune a viei – există câteva lucrări de zidărie din secolul al IV-lea de admirat – veți găsi barul cu gaură în perete Ciclatera Sotto il Mare. Toate scaunele sunt scoase afară, la umbra palmierilor și a copertinelor colorate.

Terranima

Pe Via Nicolo Putignani din Bari Nuovo, acest restaurant se inspiră din peisajul rural, servind salam și legume curate, cultivate în pământul bogat din Pugliese. Cele mai gustoase mâncăruri sunt servite într-un fost magazin cu gresie, împodobit cu panouri de epocă și un altar închinat Sfântului Nicolae.