Având în vedere că Parlamentul European a ratificat joi Acordul de asociere cu R.Moldova, comisarul European pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că cetăţenii moldoveni trebuie să se bucure de aceeaşi libertate şi stabilitate ca toţi ceilalţi cetăţeni ai statelor Uniunii Europene.

"Trebuie să ne concentrăm atenţia asupra Republicii Moldova, care dă dovadă de determinare în aplicarea agendei europene".

Însă apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană poate avea "implicaţii în domeniul securităţii energetice, în contextul în care Europa de Est este o punte pentru tranzitul gazelor ruse spre piaţa europeană", notează agenţia United Press International.

"Orientarea proeuropeană a Ucrainei a avut efecte profunde asupra regiunii", aminteşte UPI, avertizând că "Republica Moldova ar putea deveni noul front al războiului gazelor dintre Rusia şi Uniunea Europeană".

Miercuri, gigantul rus Gazprom a semnat contracte privind aprovizionarea cu gaz şi tranzitul gazelor cu compania moldoveană Moldovagaz.