Guvernul a decis ca secretarii de stat sau consilierii miniştrilor care reprezintă statul în consiliile de administraţie ale companiilor cu capital minoritar de stat să-şi doneze indemnizaţiile obţinute astfel, în caz contrar urmând să fie demişi din Executiv.

„Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau ale consilierilor de miniştri sau altor persoane desemnate de ministere în consiliile de administraţie la societăţi comerciale unde statul are capital minoritar peste nivelul stabilit de lege cu privire la veniturile secretarilor de stat sau consilierului ministrului.

Noi nu putem să stabilim indemnizaţii la societăţi comerciale unde statul nu are capital majoritar, dar am stabilit foarte clar că toţi reprezentanţii statului care sunt reprezentaţi în baza legii la aceste societăţi comerciale donează în mod obligatoriu, sub rezerva pierderii funcţiei, toată acea indemnizaţie în fondul de solidaritate. Acei secretari de stat care nu respectă regula sunt demişi imediat”, a spus Emil Boc.

Funcţionarii publici vor rămâne angajaţii ministerelor, dar sunt scoşi din CA

El a explicat că funcţionarii publici din ministere care reprezintă statul în consiliile de administraţie ale societăţilor cu capital minoritar de stat nu-şi vor pierde funcţia din minister, ci numai calitatea din CA al companiei respective dacă nu renunţă la indemnizaţia de membru în conducerea firmei respective.

„Nu este dat afară din postul pe care îl are în minister, dacă nu este numit. Dacă este funcţionar public, îşi păstrează funcţia publică, numai că nu va mai reprezenta statul în acel post din consiliul de administraţie. Dacă este secretar de stat, care este numit prin dispoziţia prim-ministrului, acela pleacă acasă. Sau dacă este un consilier al ministrului, numit prin pixul ministrului, acela pleacă acasă”, a subliniat premierul.

Indemnizaţiile reprezentanţilor statului în companiile cu capital minoritar de stat sunt stabilite de conducerea societăţilor respective, nu de Guvern.

„De exemplu, la Petrom 20% din salariul directorului general revenea reprezentantului în consiliul de administraţie, inclusiv reprezentantului din partea statului”, a exemplificat şeful Executivului.

Sumele colectate în contul de solidaritate deschis la Trezoreria Statului sunt virate la bugetul de stat.

În cazul companiilor cu capital majoritar de stat, Executivul a decis încă de anul trecut plafonarea sumelor obţinute de reprezentanţii statului în consiliul de administraţie la maximum 48 lei, adică 1% din salariul lunar al directorului, limitat, la rândul său, la salariul de secretar de stat, de 4.800 lei.