Citând surse din apropierea discuţiilor, Nikkei susţine că Nissan ar urma să achiziţioneze o participaţie de 25% din acţiunile AvtoVAZ pentru aproximativ un miliard de dolari. În condiţiile în care Renault deţine deja 25% plus o acţiune la AvtoVAZ încă din luna februarie 2008, alianţa Renault-Nissan ar deţine pachetul majoritar de acţiuni la constructorul rus, precizează cotidianul financiar japonez.
Dacă tranzacţia se va confirma, entitatea Renault-Nissan-AvtoVaz ar deveni al treilea constructor auto din lume cu 7,23 milioane autovehicule vândute în 2010, în urma grupului nipon Toyota şi a celui amerrican General Motors dar înaintea grupului german Volkswagen (7,14 milioane autovehicule vândute în 2010).

Oficial, directorul general de la Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat în luna februarie că alianţa speră să preia controlul la AvtoVAZ până la finele lui 2011.

Sectorul auto din Rusia este pe cale să-şi revină după criza economică din 2009, an în care vânzările de autovehicule au scăzut cu 49% comparativ cu 2008. Constructorii auto străini sunt din nou interesaţi de piaţa rusă, în condiţiile în care în 2010 vânzările de autovehicule au crescut cu 30% în ritm anual până la 1,91 milioane unităţi.
SURSA: Agerpres