Un mare semn de întrebare planează asupra relansării economiei românești, în condițiile în care iminenta retrogradare a ratingului de țară al României va face investițiile imposibile, din lipsa finanțării, avertizează avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

Iar Guvernul Orban poartă o mare parte din vină, ca urmare a ceții pe care a lăsat-o să planeze asupra deciziei privind majorarea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2010, ezitare ce atârnă hotărâtor în posibila decizie a agenției de rating Standard & Poor’s, acuză Biriș.

”Suntem cu sabia deasupra capului!”

Trebuie precizat că Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna iunie 2020, noi împrumuturi uriașe de la băncile comerciale, în valoare de 4,5 miliarde de lei, ce vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

”(…) vorbind de împrumuturi, să nu uităm că suntem cu sabia deasupra capului!

În câteva zile, este foarte probabil ca agențiile de rating să reducă ratingul României (…).

Orice scădere ne duce direct în JUNK (gunoi!), iar asta va arunca efectiv în aer atât finanțarea deficitului bugetar cât și investițiile private în haos”, a scris Gabriel Biriș vineri pe Facebook.

”Guvernul va fi răspunzător”

”Personal, cred că întârzierea unei decizii clare, ferme în ceea ce privește (…) creșterea pensiilor, păstrarea ceții pe subiect pentru cât mai mult timp, deși este evident (era și înainte!) că nu pot fi crescute, consider că este o mare greșeală a Guvernului…

Sper că știu ei mai multe decât știu eu, altfel Guvernul va fi la fel de răspunzător de haosul ce va urma precum cei care au promovat aceasta imensă tâmpenie. Ce speră acum că iau pe mere (voturile pensionarilor, incert), vor da înzecit pe pere (cert)…

Blamul pentru dezastrul ce va urma retrogradării în junk va fi pus exclusiv (și nemeritat) în cârca Guvernului PNL…”, a precizat avocatul, care este în prezent una din vocile mediului de afaceri din România.

”Finanțarea investițiilor devine imposibilă”

”Orice plan de relansare a economiei prin investiții (vital pentru viitorul nației!) va deveni imposibil în lipsa finanțării care acum este (încă) disponibilă…

Văd discuții ‘aprinse’ cu privire la creșterea sau nu a pensiilor în septembrie (+17 miliarde lei în 2020, + încă 21 miliarde lei în 2021, asta după ce mai avusesem +9 miliarde lei în 2018)…

(…) Mai țin minte și o discuție la un seminar, prin 2018, cu reprezentanții pensionarilor, când le-am atras atenția să nu creadă tot ce le promite PSD, că pensiile nu pot crește (mult) mai repede decât economia, iar dacă asta se va întâmpla, să se aștepte ca pur și simplu pensiile să nu mai poată fi plătite. Evident, s-au oripilat, dar ăsta este un pericol major chiar acum, dacă România ajunge în junk (săptămâna viitoare!)…”, arată Gabriel Biriș, care pune principala vină pentru deteriorarea poziției financiare a statului român pe seama guvernărilor care au precedat activitatea executivului liberal.