Amendă pentru restaurantele care nu respectă dimensiunile blaturilor de pizza

Este interzis complet în România! Patronii de restaurante riscă să primească amenzi de până la 200.000 de lei dacă dimensiunea blatului de pizza este mai mică decât cea specificată în meniu. Potrivit legislației, această practică este considerată incorectă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat deja o amendă de 40.000 de lei unui antreprenor din Iași pentru că pizza sa nu respecta dimensiunea de 32 de centimetri precizată în meniu.

Digi 24 a efectuat verificări la diverse pizzerii pentru a confirma dacă dimensiunea blatului corespunde informațiilor din meniu. Jurnaliștii au vizitat zona Centrului Vechi din București și au comandat pizza la două restaurante distincte.

Conform meniurilor acestor restaurante, dimensiunea anunțată pentru Pizza Margherita era de 30 de centimetri, în timp ce pizza cu carne ar fi trebuit să aibă un diametru de 28 de centimetri.

Pizza Margherita era mai mică, iar pizza cu carne era mai mare

În urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat că în cazul pizzei Margherita, diametrul blatului era de doar 28 de centimetri, cu 2 centimetri mai puțin decât specificat în meniu, în timp ce diametrul blatului pizzei cu carne era de 32 de centimetri, cu mai mult decât dimensiunea menționată în meniu.

Jurnaliștii s-au întors la restaurantul de unde au achiziționat pizza Margherita pentru a investiga motivul pentru care dimensiunea blatului este în realitate mai mică decât cea specificată în meniu. Angajații au încercat să îi convingă că au comandat o pizza la preț redus, care are o dimensiune diferită, fără a informa în prealabil clienții.

pizza
Pizza / SURSA FOTO: Dreamstime

ANPC îndeamnă la respectarea legii privind informațiile oferite clienților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îndeamnă patronii de restaurante să respecte cu strictețe legislația în ceea ce privește informațiile furnizate clienților.

„Dacă avem, de exemplu, în meniu 32 cm, după ce coacem această pizza trebuie să aibă neapărat 32 cm, nicidecum 25 sau 28 cm.

Dacă se regăsesc aceste lucruri la vânzare, atunci operatorul economic va fi sancționat la cifra de afaceri”, a declarat pentru Digi24 Florin Onofrei, comisar-șef adjunct ANPC Iași.

Potrivit ANPC, cântărirea și măsurarea produselor alimentare se efectuează după procesul de gătire, nu înainte.

„Am avut o reclamație în urma căreia operatorul economic a primit o sancțiune de 10.000 lei pentru că pizza nu avea dimensiunea trecută în meniu.

Dar legea 363 (care prevede aceste reglementări-n.r.) nu este de astăzi sau de ieri. Legea 363 este o lege din 2006”, a mai spus Florin Onofrei.