Managerii găsiţi  responsabili pentru intrarea firmelor în insolvenţă vor fi obligaţi să aducă bani de acasă pentru a acoperi o parte a datoriilor, arată proiectul Codului Insolvenţelor care ar putea deveni lege până la finalul acestui an. De asemenea, administratorilor vinovaţi li se va putea ridica dreptul de a mai conduce o firmă pentru o perioadă de până la zece ani. Proiectul de  Cod, gândit de un grup de specialişti din case de avocatură, firme de insolvenţă dar şi din Guvern îşi propune să împiedice acţiunile celor care apelează la această procedură în mod fraudulos.
Capital a scris pe larg  despre aceste modificări în luna martie a acestui an. Documentul va fi publicat în luna august pe portalul ministerului Justiţiei. Potrivit draftului obţinut de Mediafax, se consideră că managerii sunt responsabili de intrarea în insolvenţă a firmei dacă “au folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane, au făcut acte de comerţ în interes personal sub acoperirea firmei, au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, firma la încetarea de plăţi, au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea, au deturnat sau au ascuns o parte din activul firmei ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia, au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura firmei fonduri în scopul întârzierii încetării de plăţi, au plătit sau au dispus să se plătească, în luna precedentă încetării plăţilor, cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.”

Sprijin pentru creditori

O altă modificare importantă propusă vizează vechimea datoriei în funcţie de care creditorii pot cere insolvenţa debitorului. Astfel, un creditor va fi îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei în cazul în care creanţa sa împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile, nu de peste 90 de zile ca în prezent. De asemenea, Codul insolvenţei stabileşte că în cazul în care sunt cinci categorii de creditori planul de reorganizare se consideră acceptat dacă pentru cel puţin trei dintre categoriile de creanţe menţionate în programul de plăţi se acceptă planul, cu condiţia ca pentru minimum una dintre categoriile defavorizate să se accepte planul şi ca cel puţin 30% din totalul valoric al masei credale să accepte planul..

Insolvenţi de meserie

Profitând de legea nu foarte clară, dar şi de uşurinţa cu care judecătorii acceptă planurile (peste 70% din insolvenţele acceptate anul trecut în Bucureşti au fost cerute chiar de patronii respectivei firme), o mulţime de „întreprinzători“ deştepţi folosesc umbrela insolvenţei exclusiv pentru a scăpa de datorii sau pentru a da ţepe. Datele obţinute de Capital de la vrajitorul.eu arată că există patroni care şi-au făcut firme doar pentru a le duce în insolvenţă după ce au creat datorii sau pentru a prelua companii cu mari datorii de la alţii. Detalii într-o analiză exclusivă Capital.