Este mesajul momentului pentru toţi refugiaţii ucraineni! Anunţul a venit în urmă cu puţin timp, chiar de la Kiev.

Refugiaţii ucraineni, îndemnaţi să petreacă iarna în străinătate şi să revină de-abia la primăvară în ţară

Cetăţenii Ucrainei care au plecat din ţară pentru a scăpa de ororile războiului au primit un mesaj din partea vicepremierului Irina Vereşciuk.

Aceasta spune că oamenii ar trebui să rămână în străinătate în această iarnă, având în vedere întreruperile de curent tot mai dese cauzate de bombardamentele efectuate de armata rusă asupra infrastructurii energetice critice, notează jurnaliştiia agenţiei Reuters.

Irina Vereşciuk a făcut aceste declaraţii într-un interviu difuzat marţi, 25 octombrie, de către televiziunea naţională din Ucraina. Ea le-a transmis refugiaţilor ucraineni că ar trebui să aştepte până la primăvară pentru a se întoarce în ţară.

„Am vrut să îi rog să nu se întoarcă. Trebuie să supravieţuim iernii”, a declarat vicepremierul de la Kiev.

Reţeaua energetică a Ucrainei „nu va supravieţui” în cazul în care refugiaţii vor începe să se întoarcă masiv din străinătate, iar situaţia „se va înrăutăţi”, a adăugat Irina Vereşciuk.

„Să te întorci acum înseamnă să te pui în pericol pe tine şi pe copiii tăi, rudele tale vulnerabile”, a explicat aceasta.

Vladimir Putin s-a răzbunat pentru explozia de la Podul Crimeei printr-o campanie ce a vizat infrastructura energetică a Ucrainei

Începând cu data de 10 octombrie, la două zile după ce Podul Crimeei a fost avariat serios de o explozie uriaşă, ruşii au început atacuri puternice cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Atacurile au afectat până acum până la 40% din sistemul de alimentare cu energie, au precizat autorităţile ucrainene. În plus, oamenii au început să fie avertizaţi, încă de săptămâna trecută, că trebuie să fie pregătiţi pentru posibile deconectări care vor dura zile sau chiar săptămâni.

De cealaltă parte, milioanele de refugiaţi ucraineni se confruntă în ţările europene unde s-au adăpostit cu majorarea preţurilor la energie, alimente şi alte produse. Mulţi dintre ei au avut dificultăţi să găsească locuri de muncă permanente bine plătite în noile lor ţări de reşedinţă, astfel că preţurile mari sunt o problemă serioasă, care se adaugă situaţiei lor oricum dificile.