Prin vara anului 1993, pe litoralul romanesc, o maimutica rasa makak avea sa dea tonul unor noi afaceri. Care mai de care, de la mic la mare, turistii erau innebuniti sa se pozeze cu Chichi, noua vedeta a statiunii Neptun. Cu timpul, noua moda a fost preluata si de alti pozari, ale caror animalute, colace si barcute gonflabile, cu care erau obisnuiti turistii inca de pe vremea lui Ceasca, nu mai atrageau deloc clientii. Interesul fotografilor pentru achizitionarea de recuzita vie a starnit si aparitia importatorilor de animale exotice.
Multe dintre animalele ce se regasesc in pozele turistilor sunt aduse din Turcia, unde exista magazine specializate care comercializeaza asa ceva. O alta sursa sunt marinarii, care aduc creaturile direct din tara de provenienta. Preturile difera de la animal la animal si de la sursa la sursa. O maimuta se cumpara la preturi cuprinse intre 200 si 600 de dolari, daca este achizitionata direct de la mama ei. La intrarea in tara se plateste doar o taxa veterinara de 5 dolari pentru fiecare animal. In Romania, maimutele sunt mult mai scumpe, cele imblanzite ajungand si la 1.000 de dolari. Pentru a avea o amintire de la mare cu un animalut salbatic, turistii platesc poza cu preturi cuprinse intre 15.000 si 50.000 de lei, in functie de rasa preferata. Imaginile cu maimute se vand acum cu 25.000 de lei bucata, cu lei si tigri 30.000 de lei, iar cele mai scumpe, 50.000 de lei, sunt pentru cei care prefera serpi.
Nici autoritatile locale nu au de pierdut de pe urma acestei afaceri. O autorizatie de fotograf pe litoral, pentru trei luni, costa 2,7 milioane de lei.
Daca pana acum doi ani erau in voga maimutele, mai nou, leii si tigrii sunt mult mai rentabili. Majoritatea micilor feline sunt luate de la unele gradini zoologice din tara, care au simtit cererea de pe piata si au intrat in afacere. Ele vand sau inchiriaza animale de import fotografilor de pe Litoral.

Din categoria maimutelor dresate face parte si actuala Chichi. De fapt, ea a preluat stafeta de la fosta vedeta a statiunii Neptun, ce purta acelasi nume si a carei moarte a intervenit subit. Fotograful Marian Plesan, din Pitesti, din a carei recuzita disparuse fosta Chichi, a avut noroc, in 1996, sa puna mana pe o noua maimuta. Si nu una oarecare. Actuala Chichi a fost cumparata cu 1.000 de dolari de la un marinar din Campulung Muscel; dupa cinci ani de adoptie, timp in care Chichi a primit o educatie de marca, acesta s-a hotarat sa vanda maimutica.
Plesan a realizat ce investitie a facut, imediat dupa primul an de lucru cu ea pe Litoral. „Chichi a cumparat trei case la viata ei de vedeta a litoralului; acum are si ea casa ei, doar o merita din plin”, ne spune mandru fotograful. Fiind foarte sociabila si jucausa, in special cu copiii, Chichi este un adevarat magnet care atrage in forta clientii. Stie sa inoate, sa tina pixul in mana, iar la comanda fura sepcile copiilor de pe plaja.
Profitul pe care il aduce stapanului este de 500.000 de lei pe zi. Chichi munceste intre 6 si 8 ore zilnice. I se acorda o pauza de masa la pranz, de o ora sau chiar doua. Cheltuielile de intretinere ale maimuticii nu sunt mari – trei pampers-uri pe zi, iar mancare consuma cat un om – mai ales ca placerea ei de a manca dulciuri este satisfacuta in special de copiii de pe plaja, care mai de care oferindu-i diverse fructe si bomboane. Nu stramba din nas nici la bauturi alcoolice, un deliciu pentru ea fiind berea. Aceasta placere insa nu i se prea satisface de catre stapanul ei, care o doreste treaza pe Chichi la lucru. La viata ei a dat mana si cu oameni politici, printre care Varujan Vosganian, Corneliu Vadim Tudor etc. Cand sezonul estival se termina, fotograful Plesan isi strange cortul instalat in camping si pleaca la Pitesti, cu punga plina. Pana la urmatoarea vara, Chichi este in vacanta, iar stapanul ei se ocupa de alte job-uri, in Pitesti.
Pe Litoral, se prefera leii
O alta maimuta devenita si ea cu timpul vedeta este Jimmy. Cine nu a auzit de cimpanzeul pitic, ce poarta ochelari de soare si sapca si apare zilnic altfel imbracat? Desi este femela, poarta nume de barbat, pantaloni si chiar costum cu papion. Singurul lucru ce-i tradeaza sexul este felul cum se admira dimineata in oglinda si isi aranjeaza hainele. Si Jimmy aduce destui bani stapanilor sai, familia Alexandrescu, din comuna Valul lui Traian, judetul Constanta.
De trei ani de cand l-au introdus pe cimpanzeu in jobul cu fotografiile, tinerii Alexandrescu si-au realizat o adevarata gospodarie, si-au cumparat si o masina. „La inceput, cel de la care l-am luat mi-a cerut 1.000 de dolari pe Jimmy. Am zis ca e prea mult. Pana la urma am dat mai nimic pe el. L-am primit, mai mult, cu garantia sa am grija de el. Il tratam pe Jimmy ca pe propriul nostru copil. Are programul lui de masa si somn. Cand vin acasa ii fac diverse surprize. Ma cauta de fiecare data in geanta, pentru ca acolo stie ca gaseste ce-i place: dulciuri”, povesteste Paul Alexandrescu. Lui Jimmy i se spala si i se calca zilnic hainutele. Nu suporta sa fie murdar. Desi are camera lui special amenajata, locul preferat al lui Jimmy a ramas tot copacul din curtea casei din Valul lui Traian. Pe timpul verii, familia Alexandrescu, impreuna cu odrasla lor, locuieste la o verisoara din Mangalia, fiind mult mai aproape de statiunea Olimp, unde activeaza maimutoiul. Vadul cel mai bun s-a dovedit terasa hotelului Amfiteatru, unde seara se perinda o gramada de turisti.
O poza color cu animalele din recuzita tinerei familii costa 20.000 de lei. Daca in anii trecuti fotograful Paul ajungea sa faca si 30-40 de poze pe zi, acum numarul flash-urilor a scazut la jumatate. „Pana anul trecut aveam mai mult succes. Concurenta este foarte mare. Turistii prefera acum leii sau tigrii. In plus, au aparut si fotografi neautorizati, care ne iau clientii”, se plange Paul.
Pentru ca Jimmy nu mai are asa mare cautare, familia Alexandrescu si-a achizitionat si un pui de leu. Luxita, o leoaica de sapte saptamani, a devenit din acest an partenera de lucru a cimpanzeului. Ea a fost inchiriata pe timpul verii de la o gradina zoologica din tara. „Leul merge mai bine, dar 30-40% din clienti il prefera tot pe Jimmy”, ne spune Paul Alexandrescu.
Un alt fotograf care a mers de la inceput pe mana felinelor este Gabi Spataru, din Constanta. Intors din America in 1991, Gabi s-a apucat de afaceri cu ciorapi. „Am facut un imprumut la Banca Agricola pentru a deschide aici, in Romania, o fabrica de ciorapi. Dobanda de 85% m-a adus la sapa de lemn. Pentru mine, anii 1991-1994 au fost ani morti”, precizeaza Spataru. Din 1996, constanteanul s-a apucat de fotografiat. Si-a scos autorizatie de la primarie, si-a luat un leu si un tigru si a inceput afacerea. A mers. Cu tigrul Sandokan si leul Simba, Gabi scoate acum mai mult de 500.000 de lei/zi. Animalele le inchiriaza primavara si le da inapoi toamna gradinii zoologice de unde le-a achizitionat. Tot Gabi ne mai spune ca pretul felinelor variaza intre 4 si 6 milioane de lei.
Chiar daca cheltuielile lunare cu aceste animale ajung la doua milioane de lei, afacerea este inca rentabila pentru fotograful constantean. In afara banilor dati pe mancarea felinelor, cam un kilogram de carne pe zi, Gabi mai plateste circa 100.000 de lei/zi baietilor care il ajuta la carat animalele pe plaja. In afara afacerii cu pozele pe litoral, el are o firma de telefonie mobila, de care se ocupa in special in afara sezonului. „Meseria de fotograf imi da posibilitatea sa intru in contact cu diversi oameni de afaceri, care doresc sa foloseasca animalele la reclame”, ne mai spune Gabi.
Turistii traiesc senzatii tari cu sarpele Raul
Pe langa celelalte primate, pe plaja Marii Negre isi plimba mandru coada si un babuin in varsta de sase ani. Stapanul lui, Relu Simion, din Mangalia, l-a cumparat pe Cico acum patru ani din Portul Constanta, de la un marinar, cu pretul de 1.000 de dolari. De meseria de fotograf s-a apucat din 1993, dar de cand il are pe Cico, afacerile au inceput sa-i mearga mai bine. Insa nu pentru mult timp. Relu sustine acum ca babuinul nu mai e asa rentabil. „Am ajuns sa fac doar trei-patru poze pe zi”. Oricum, la animal nu va renunta pentru ca este foarte bun de bodyguard, dupa cum sustine fratele fotografului. r
Batranul fotograf Ionescu Gheorghe, din Mangalia, se plange de acelasi lucru. „Anul trecut a fost mai bine. Acum doi ani, si mai bine. In prezent fac in medie cam cinci-sase poze pe zi. Nu scot mai mult de 2 milioane de lei pe luna”. El si-a achizitionat animale in recuzita tot in urma cu patru ani. „Trebuia sa-mi iau si eu o maimutica pentru ca altfel numai faceam fata concurentei”, spune pozarul Gheorghe. Acum este proprietarul unui certopitec de numai 11 luni, zis Marcu, caruia nu-i plac bananele, ci prefera cartofii prajiti. A fost cumparat de fotograf din Turcia, cu doar 100 de dolari. Pentru a atrage si mai multi clienti, Ionescu a inchiriat de la herghelia din Mangalia, cu 50.000 de lei pe zi, un ponei baltat, pe spinarea caruia Marcu face giumbuslucuri. r
Senzatii tari printre turistii din statiunile Neptun si Olimp provoaca mai nou Raul, un sarpe piton, lung de vreo trei metri. Stapanul lui, Cristi Gabor, din Bucuresti, este imblanzitor de reptile si salariat al unui circ privat din Capitala. El vine vara pe litoral si pune sarpele la dispozitia turistilor care vor sa se fotografieze cu el. Ziua, pe plaja din Neptun, iar seara, pe terasa din Olimp. O poza cu Raul costa 50.000 de lei, cand este facuta cu Polaroidul lui Cristi, si 15.000 de lei, cand turistul isi foloseste propriul aparat. „Fac poze doar cat sa-mi platesc hotelul. Pe Raul nu l-am cumparat special pentru asa ceva. El face parte din suita mea de reptile de acasa, pe care le folosesc la spectacolele date de circ”, spune Cristi. Tot de la el aflam ca, zilnic, exista oameni care vin si-l trag de limba cat costa un asemenea specimen, cat mananca, cat traieste, ce cheltuieli implica s.a.m.d. „Desi, pentru multi turisti sarpele meu creeaza repulsie, exista si interes din partea unor oameni care vor sa cumpere asa ceva pentru a face afaceri. Dar eu nu-i sfatuiesc; cheltuielile lunare se ridica la peste un milion de lei, iar doctori veterinari specializati in reptile nu exista in Romania. Riscul sa moara este foarte mare, pentru ca sarpele, cand se imbolnaveste, nu da semne”, explica Cristi. r
Pana in prezent, animalele din recuzita fotografilor de pe litoral s-au dovedit cat se poate de rentabile, atat pentru cei ce practica aceasta meserie, cat si pentru autoritatile locale, prin taxele si impozitele percepute pe seama acestor afaceri, insa mai putin pentru animale. Gradinile zoologice prefera sa inchirieze pui de lei si tigri, din motive financiare, dar si in scopul acomodarii micilor animale cu oamenii. Daca aglomeratia, agitatia si stresul zilnic la care sunt supuse sunt suportate mai usor de maimute, pentru feline, „ziua de lucru” devine un calvar.tr