Aproape jumătate dintre noile cazuri de infectare raportate de OMS miercuri proveneau din Americi, în timp ce din Asia de Sud şi Orientul Mijlociu au sosit cifre în creştere.

Pandemia este în accelerare

„Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă”, a spus directorul general al OMS în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Există un risc crescut deoarece multe persoane nu mai doresc să fie izolate în casele lor, iar guvernele sunt dornice să îşi redeschidă societăţile şi economiile, a spus el.

„Facem apel la toate statele şi toţi oamenii să manifeste vigilenţă extremă”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vaccinuri anti-COVID

Până la sfârşitul anului, vor putea fi produse câteva sute de milioane de vaccinuri împotriva COVID-19, conform OMS. Cifra estimată până în 2021 este de două miliarde.

Pe măsură ce cursa pentru vaccinuri se accelerează, Soumya Swaminathan, director ştiinţific al OMS, a indicat că peste două sute de candidaţi la vaccin sunt studiaţi la nivel mondial şi o duzină de studii clinice sunt în curs de desfăşurare.

„Dacă suntem foarte norocoşi, vor fi unul sau doi candidaţi înainte de sfârşitul acestui an”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă online.

Trei grupuri de populaţie cărora li se va acorda prioritate la vaccinare

Înaltul responsabil al OMS a identificat trei grupuri de populaţie cărora li se va acorda prioritate la vaccinare: lucrătorii aflaţi în prima linie, cum ar fi medicii şi poliţiştii, persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele care trăiesc într-un mediu cu risc mare de contaminare, cum ar fi mahalale urbane şi centrele de asistenţă.

”Plecăm de la ipoteza că am putea avea câteva sute de milioane de doze până la sfârşitul acestui an, în manieră foarte optimistă”, a declarat Swaminathan. ”Sperăm că până în 2021 vom avea două miliarde doze de unu, două sau trei vaccinuri eficiente”, a adăugat ea.

La sfârşitul lunii mai, lideri din industria farmaceutică au declarat de asemenea că un vaccin ar putea fi obţinut înainte de 2021, însă au subliniat că provocările vor fi considerabile deoarece va fi nevoie de două doze de vaccin pe persoană, adică de 15 miliarde după anumite estimări, notează AFP.

Swaminathan a spus că oamenii de ştiinţă analizează 40.000 de secvenţe de genom pentru noul coronavirus, care a provocat moartea a peste 450.000 de oameni la nivel mondial în întreaga lume, şi a spus că acesta nu a suferit mutaţii în zone cheie care ar influenţa severitatea bolii.