Consiliul Naţional al IMM-uri se va adresa Avocatul Poporului în vederea sesizării Curţii Constituţionale privind prevederile din Codul Fiscal care se referă la reconsiderarea activităţilor independente în unele dependente, pe motiv că au efecte retroactive.

„Modificare Codului Fiscal este neconstituţională. Se introduce o lege cu efecte retroactive. Amploarea este fantastică, vor fi afectate sute de mii de firme şi persoane cu profesii liberale ajungi la cheremul unui inspector financiar. Statul nu va obţine mare lucru, ci or să fie mai multe ciubucuri”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Neconstituţionalitatea constă, potrivit reprezentanţilor CNIPMMR, în faptul că reconsiderarea unei activităţi independente într-una dependentă se referă şi la contractele anterioare.

„Nu poţi interveni pe contracte deja existente. Această măsură prevede reîncadrarea unor raporturi stabilite în perioada în care nu existau reglementările. Reîncadrarea înseamna din punct de vedere juridic ca toate instituţiile statului să verifice contractele şi în lumina modificărilor să recalifice contractele, cu plata contribuţiilor retroactiv”, a spus Ana Bontea, director în cadrul CNIPMMR.

Codul Fiscal prevede ca în cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.

De asemenea, Fiscul are posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de „orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii”, definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.

CNIPMMR nu poate sesiza direct Curtea Constituţională, însă poate apela la Avocatul Poporului, care la rândul său să se adreseze Curţii.

„Vom face această intervenţie la Avocatul Poporului săptămâna viitoare”, a mai spus Nicolescu.

SURSA: Mediafax