Gergely Gulyás, șeful cancelariei lui Viktor Orban, a declarat joi, la conferinţa de presă online a guvernului, că naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite.

Totodată, Gergely Gulyás a vorbit și despre întâmplările de atunci: Cu 100 de ani în urmă, Ungariei i s-a impus semnarea dictatului de pace de la Trianon, în urma căruia ţara a pierdut două treimi din teritoriul său, iar un maghiar din trei s-a trezit dincolo de graniţă, “fără să se fi mutat de acasă”.

“Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pe care l-am lăsat în urmă, ne gândim la toţi cei care au fost executaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari.

Ne gândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şi jertfească viaţa din iubire pentru patrie, pentru că în aceşti 100 de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei care au rămas credincioşi patriei”, a declarat ministrul, conform MTI.

Ziua de doliu național este doar 10 ani

Potrivit oficialului,  ”ziua de doliu naţional” este, de 10 ani încoace, şi Ziua solidarităţii naţionale, pentru că în urmă cu zece ani a devenit posibilă obţinerea cetăţeniei maghiare pentru cei de dincolo de graniţe, acest drept fiind exercitat de aproape 1 100.000 de maghiari din alte ţări.

“La 90 de ani după Trianon am creat din nou posibilitatea de a crea o legătură de drept comun între maghiari şi maghiari, între statul ungar şi cetăţenii săi”, a afirmat ministrul.