RCS&RDS a intrat pe segmentul de telefonie mobilă în urmă cu zece ani, iar în prezent are o acoperire de 99% din populaţie şi 85% din teritoriu cu reţeaua 3G. “Au mai rămas câteva porţiuni de acoperit din zona montană”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS&RDS.

Legat de acoperire compania a finalizat toate staţiile de metrou, iar până în luna septembrie speră să acopere şi tunelurile. “Este mai dificil în tuneluri deoarece nu putem lucra decât noaptea” a spus Popoviciu.

În ceea ce priveşte reţelele 3G, Popoviciu a declarat că începând de anul acesta sau anul viitor acestea vor scăderea în pondere, iar toată atenţia se va îndrepta către 4G. Compania va continua să investească în dezvoltarea reţelei 4G şi se pregăteşte totodată de viitorul reprezentat de 5G. 

Compania are o acoperire de 50% din populaţie cu 4G, iar jumătate din traficul reţelei este reprezentat de 4G. Compania are 2.723 de sit-uri 4G şi va mai adăuga în curând câteva sute. Compania oferă clienţilor 50 de GB trafic, iar vitezele pot ajunge la 100 Mbps.
În dezvoltarea reţelei care deserveşte în prezent 3.305.000 clienţi compania a colaborat cu furnizori de echipamente de reţea precum Huawei şi Nokia Networks. În dezvoltarea reţelei 5G probabil că vom colabora tot cu aceşti doi furnizorii, a declarat Dragoş Spătaru, directorul diviziei de comunicaţii fixe şi mobile.

Două servicii noi gratuite

La sfârşitul acestei veri clienţii companiei vor putea folosi tehnologiile Voce 4G și Voce Wi-Fi. Tehnologia Voice over LTE (Volte) permite realizarea unei convorbiri telefonice prin rețeaua 4G fără a mai necesita trecerea automată a terminalului din rețeaua de date 4G către cea clasică pentru voce, 3G. Astfel, prin intermediul serviciului Voce 4G, utilizatorii Digi Mobil vor beneficia de conectarea aproape instantanee a apelului, timpul de așteptare din momentul inițierii apelului și pană în momentul în care e apelat telefonul destinatarului scăzând sub două secunde. Totodată, convorbirile prin rețeaua 4G vor avea o calitate și claritate a sunetului mult mai ridicate. În plus, va fi posibilă realizarea simultană de apeluri telefonice cu sesiuni de download și streaming la viteze 4G.  

 

Prin intermediul serviciului Voce Wi-Fi, bazat pe tehnologia Voice over Wi-Fi (VoWiFi), utilizatorii Digi Mobil vor beneficia de o acoperire mai bună de interior, în spații cu semnal redus sau chiar și fără semnal de rețea mobilă. Apelul se va realiza prin rețeaua wireless proprie a utilizatorului, dacă acesta este abonat și la serviciul de internet fix de mare viteză Digi Net Fiberlink, sau prin rețeaua națională de hot-spot-uri Digi Wi-Fi. Serviciile Voce 4G și Voce Wi-Fi, precum și activarea acestora vor fi gratuite pentru toate abonamentele din ofertă. Este suficient ca apelantul să folosească un telefon compatibil Volte/VoWiFi și să se găsească în aria de acoperire 4G a rețelei Digi Mobil sau a unui hot-spot Wi-Fi.