Compania Digi Telecommunications,parte a grupului RCS&RDS, controlat indirect de omul de afaceri român Zoltan Teszari, a preluat 30% din acţiunile operatorului de cablu şi internet TvNetWork, din Ungaria, fără a preciza valoarea tranzacţiei.

Digi Telecommunications a achiziţionat 5,2 milioane de acţiuni la compania ungară, potrivit unei comunicări remise de TvNetWork bursei de la Budapesta. Capitalizarea TvNetWork se ridică la cinci miliarde de forinţi (18,3 milioane de euro), potrivit site-ului bursei, şi este împărţită în 17,3 milioane de titluri. Participaţia de 30% ar avea astfel o valoare de 1,5 miliarde de forinţi (5,5 milioane de euro).

Pachetul cumpărat de Digi valorează 5,4 milioane de euro

Ultimul preţ de tranzacţionare, de marţi, al acţiunilor TvNetWork a fost de 285 de forinţi (circa un euro), cotaţie la care pachetul de acţiuni deţinut de Digi Telecommunications ar valora 1,48 miliarde de forinţi (5,42 milioane de euro).

În urma achiziţiei, Digi Telecommunications a devenit cel mai important acţionar al TvNetWork, fiind urmat de companiile RENTANET Szolgáltató cu 16,99% şi Alföldi Kábeltelevízió cu 14,91%.

Firma românească va mai cumpăra

Attila Nemes, preşedinte şi acţionar al TvNetWork, a declarat, pentru cotidianul ungar Portfolio, că se aşteaptă ca Digi Telecommunications să-şi majoreze în continuare participaţia. Potrivit reglementărilor bursei de la Budapesta, dacă Digi Telecommunications depăşeşte pragul de 33% va fi obligată să înainteze o ofertă de preluare a companiei.

La scurt timp după anunţarea tranzacţiei a fost convocată şi o adunare generală a acţionarilor la 31 ianuarie pentru alegerea de noi directori şi a consiliului de administraţie.

Digi a cumpărat 30.000 de abonaţi TV şi 20.000 de „internauţi”

Compania TvNetWork a fost înfiinţată în ocotmbrie 2000 şi este unul dintre furnizorii de televiziune prin cablu şi internet din clasa medie în Ungaria, cu peste 30.000 de abonaţi pe TV şi 20.000 pe segmentul de internet.

TvNetWork a avut o cifră de afaceri de trei miliarde de forinţi (11 milioane de euro) în 2008 şi un profit net de 23 de milioane de forinţi ( 84.000 de euro).

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit din România, cu un număr de peste 2,55 milioane de abonaţi. Societatea are peste un milion de utilizatori pe segmentul serviciilor de Internet.

Acţionarii operatorului român sunt Cable Communications Systems (Olanda) – 88,9%, RCS&RDS – 5,04%, Zoltan Teszari – 2,03% şi Csaba Ianos Ludescher – 1,1% şi 15 persoane fizice cu participaţii sub 1%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Grupul RCS&RDS este controlat, indirect, de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari.

SURSA:Mediafax