RCS & RDS doreşte să informeze publicul larg că reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile (la nivelul de 0,86 eurocenţi/minut pentru România), este rezultatul implementării unei Recomandări a Uniunii Europene în beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali. Astfel, consumatorii vor putea accesa oferte competitive şi corecte pentru apelurile către alte reţele mobile.
Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăşi 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creşterea competiţiei pe piaţă), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat şi în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ţinând cont şi de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piaţă de terminare.

Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja în Europa în expunerea de motive la decizia propusă de ANCOM, demonstrează că România nu a respectat nici termenul limită (31 decembrie 2012) din Recomandările Europene şi nici termenul stabilit prin propriul plan de acţiuni, întârziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale. Menţionăm că în mai multe state Europene sunt aplicabile deja următoarele tarife de interconectare: Franţa cu un tarif de 0,84 eurocenţi/minut începând cu ianuarie 2013 şi de 0,80 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut începand cu aprilie 2013 şi ajungând la 0,67 pence/minut începând cu aprilie 2014.

Este total incorect ca investiţiile operatorilor să fie suportate de clienţii altor reţele

Marile grupuri de firme din domeniul comunicaţiilor electronice, care operează în România, sunt prezente şi pe una sau mai multe din aceste pieţe pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementărilor europene, pieţe în care puterea de cumpărare a consumatorilor este mai mare decât a românilor. În orice mediu concurenţial normal, tarifele pe piaţa de gros trebuie să fie mai mici faţă de tarifele practicate pe piaţa de retail şi nu invers, aşa cum se întâmplă în acest moment pe piaţa de telefonie mobilă, sub protecţia unor reglementări ale autorităţilor naţionale.

Tarifele de terminare ridicate, stabilite în mod arbitrar, fără să fie bazate pe costuri, creează probleme competiţionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurenţei a deschis încă din luna februarie 2011 o investigaţie pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţeaua individuală operată de fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România.