Începând cu data de 1 iulie, românii vor plăti mai puţin pentru apelurile efectuate în cadrul reţelelor de telefonie fixă sau mobilă.

Ce reprezintă tarifele pentru terminarea apelurilor şi cu cât vor scădea ele?

Este vorba despre scăderea tarifelor pentru terminarea apelurilor, care se vor diminua cu aproape 8%, în cazul apelurilor mobile, respectiv circa 20%, în cazul apelurile efectuate din reţelele fixe.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie altui operator în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul.

Regulamentul impus de Comisia Europeană este obligatoriu şi nu este nevoie de o transpunere în legislaţia naţională, el aplicându-se direct, scrie news.ro.

“Începând cu 1 iulie 2021, operatorii de telefonie mobilă care activează pe piaţa din România vor practica un tarif de 0,7 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor mobile, iar operatorii de telefonie fixă un tarif de 0,078 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor fixe.

Această măsură se aplică conform prevederilor Regulamentului Delegat (UE) 2021/654 al Comisiei Europene, ce stabileşte tarifele maxime de terminare care vor putea fi aplicate de operatori”, transmite ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

Ce se va întâmpla dupa 1 ianuarie 2022?

Regulamentul Comisiei Europene stabileşte tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica şi în România în cazul apelurilor mobile:

  • 0,55 eurocenţi/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022;
  • 0,4 eurocenţi/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;
  • 0,2 eurocenţi/minut de la 1 ianuarie 2024.

Cât despre apelurile fixe, regulamentul Comisiei prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenţi/minut.