City Insurance, companie care  la începutul anului 2017 era încă sub plan de redresare fără un viitor clar, a fost liderul pieței asigurărilor în 2017, conform estimărilor Capital, confirmate din mai multe surse.

City, care vinde aproape exclusiv RCA, a încheiat anul cu prime brute subscrise de peste 1,2 miliarde de lei, cel mai probabil 1,255 miliarde. 

 
Pe locul al doilea în clasamentul general vine Allianz Țiriac, companie care a anunțat prime de 1,2 miliarde de lei în 2017. Al treilea loc este ocupat de Euroins, altă firmă care se bazează exclusiv pe RCA și care, potrivit raportărilor grupului-mamă din Bulgaria a vândut de aproximativ 1,1 miliarde de lei. Pe locul al patrulea, ultima firmă care a sărit de un miliard de lei, este Omniasig, cu 1,06 miliarde lei, potrivit estimărilor Capital. 

Pentru locul al cincilea a fost o luptă între Groupama (care își anunță marți rezultatele și care, cel mai probabil, a rămas sub pragul de un miliard de lei) și Asirom care, după o scădere de aproximativ 22% a căzut mult sub pragul de un miliard de lei și a vândut de puțin peste 840 de milioane de lei. 

În topul fără asigurări de viață, adică după primele obținute doar din asigurări generale, Omniasig trece peste Allianz, care a vândut doar de un miliard de lei pe acest segment. Totuși, dacă în acest clasament sunt luate și asigurările de sănătate, Allianz Țiriac și Omniasig sunt aproximativ la egalitate, în jurul valorii de 1,06 miliarde de lei. Deci clasamentul la asigurări generale, cu tot cu cele de sănătate, ar fi: City Insurance, Euroins, Omniasig, Allianz Țiriac, Groupama, Asirom.

Menționăm că rezultatele financiare prezentate nu sunt încă auditate, deci mai pot interveni unele modificări. 

Asirom a explodat și apoi s-a dezumflat pe mâna RCA. City Insurance e încă în faza de explozie

Dacă pentru Omniasig, Allianz Țiriac și chiar Euroins, evoluțiile din 2017 sunt în linia  ultimilor ani, Asirom și City Insurance au surprins. Asirom a marcat primul an de scădere după ce în doar doi ani (2015 și 2016) reușise mai mult decât dublarea veniturilor, după falimentele Astra și Carpatica și venirea la conducere a slovacului Juraj Lelkes. 

 

Vârful din 2016 (1,08 miliarde de lei) a adus însă și efecte negative. În acel an, Asirom a fost amendată pentru nereguli în ceea ce privește gestionarea și plata dosarelor de daună, aceste probleme apărând tocmai din cauza creșterilor uriașe din zona RCA. De altfel, la începutul lui 2017, conducerea Asirom a și anunțat că a întâmpinat probleme ca urmare a preluării în asigurare a unei bune părți dintre foștii clienți ai Astra și Carpatica. 

Tot atunci, Asirom a anunțat că se va concentra mai mult pe profit și mai puțin pe cotă de piață. Faptul că Asirom trece într-o nouă etapă, care e baza pe eficientizare mai mult decât pe vânzare este certificat și de cooptarea în consiliul de administrație a lui Cristian Ionescu, fost CFO al Allianz Țiriac cel care, cel mai probabil, va prelua funcția de CEO de la Juraj Lelkes după ce mandatul slovacului va expira, în luna mai. După venirea lui Ionescu, din boardul Asirom a plecat Dragoș Călin, responsabilul de zona de vânzări.      

De partea cealaltă, City Insurance a fost pe val în 2017, deși venea după o redresare financiară de ultim moment și după ce a operat aproape un an cu un deficit de capital de peste 30 de milioane de euro.

City a fost singura firmă care în perioada cu prețuri plafonate prin lege (decembrie 2016-mai 2017) a apăsat tare pe pedala RCA, depășind cu mult concurența la vânzări, prin prețurile mici practicate și datorită comisioanelor peste medie plătite brokerilor. 

Față de 2015, City aproape că și-a triplat primele brute subscrise, iar față de 2016 a crescut cu circa 60%. Anul 2018 ar putea, însă, să fie unul de răscruce pentru City având în vedere că, în general, daunele din vânzarea de polițe RCA încep să se vadă cu adevărat după 1-2 ani de creștere majoră, așa cum s-a întâmplat și în cazul Asirom.