Asta înseamnă mai puțini bani pentru expertize, traduceri, pentru instrumentarea dosarelor penale, pentru chiria imobilelor în care funcționează unități de parchet etc, a explicat într-un răspuns pentru G4Media.ro Parchetul General.

Guvernul a tăiat 10.000.000 de lei din bugetul procurorilor, adică peste 2 milioane de euro. Este o diminuare dramatică cu aproape 13 la sută din totalul de 77.500.000 de lei, adică peste 16 milioane de euro, bani alocaţi Parchetelor la capitolul “bunuri şi servicii” de la bugetul de stat.

“Prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018, în bugetul aprobat Ministerului Public la titlul “Bunuri şi servicii” au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 77.500 mii lei. Rectificarea bugetară negativă în sumă de 10.000 mii lei reprezintă 12,91 % din creditele bugetare alocate Ministerului Public pe anul 2018 la titlul “Bunuri şi servicii”, a precizat Parchetul general într-un răspuns pentru G4media.ro

Ce impact va avea diminuarea bugetară. Sunt bani mai puţini pentru expertize, traduceri, onorariile avocaţilor din oficiu, chirii. “Diminuarea fondurilor la “Bunuri şi servicii” va afecta cheltuielile cu instrumentarea dosarelor penale, cheltuielile pentru închirierea de imobile cu destinaţia de sedii pentru funcţionarea unităţilor de parchet şi a structurilor teritoriale ale DIICOT, cheltuielile cu achiziţionarea furniturilor de birou, a materialelor şi prestărilor de servicii cu caracter funcţional, a obiectelor de inventar, cheltuielile cu plata onorariului avocaţilor pentru asistenţa judiciară acordată din oficiu, precum şi cheltuielile curente de funcţionare normală a tuturor unităţilor de parchet din teritoriu (inclusiv DIICOT), cheltuieli care reprezintă angajamente legale de plată”, a arătat Parchetul general pentru G4media.ro.

"Pentru noi este un dezastru total. Avem dosare grele și acum nu o să mai putem înainte cu ele pentru că nu mai sunt bani. Această diminuare a bugetului ne afectează serios", a declarat un procuror de la Parchetul General pentru Capital.