Se termină războiul din Gaza? Luni, pe data de 25 decembrie, cabinetul de război al Israelului discută o propunere a Egiptului, relatează The Jerusalem Post.

Times of Israel a scris, duminică seară, că Israelul a primit o propunere de încetare a focului din partea Egiptului. Informația a fost ulterior confirmată de către oficiali israelieni.

Totuși, premierul Benjamin Netanyahu insistă că operațiunea militară în Gaza va continua până când organizația islamistă palestiniană Hamas va fi înfrântă în totalitate. Premierul israelian subliniază că acesta este singurul mod de a elimina Hamas, de a elibera toți ostaticii și de a asigura că Fâșia Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru țara sa.

Egiptul propune încetarea focului în Gaza

Duminică, canalul de televiziune saudit Asharq News a relatat, citând surse bine informate, că propunerea includea finalizarea conflictului într-o serie de etape.

În prima etapă, obiectivul ar fi încetarea focului pe o perioadă de cel puțin două săptămâni. În această perioadă, ar urma să fie eliberați 40 de ostatici. În schimb, Israelul va elibera 120 de prizonieri palestinieni.

A doua etapă constă în desfășurarea unui dialog palestinian sub egida Egiptului. A treia etapă ar garanta apoi o încetare totală a focului și încheierea unui acord cuprinzător referitor la schimbul de ostatici și prizonieri.

În etapa finală, Israelul va retrage forțele armate. Astfel, toți cei strămutați vor avea posibilitatea să se întoarcă în locurile de unde au plecat, notează de agenția de presă DPA.

Israel vrea nordul Fâșiei Gaza

Israel a luptat pentru a obține controlul complet în nordul Fâșiei Gaza de la militanții Hamas. De asemenea, liderii americani și israelieni au discutat despre perspectivele în cadrul războiului, după ce Consiliul de Securitate al ONU a solicitat mai mult ajutor pentru enclavă.

Sâmbătă, un nor dens de fum acoperea orașul nordic Jabalia. Rezidenții au semnalat atacuri aeriene constante și bombardamente de la tancurile israeliene. Potrivit Reuters, acestea au pătruns mai adânc în oraș.

Președintele american Joe Biden și Benjamin Netanyahu au avut discuții cu privire la „obiectivele și etapizarea” operațiunilor militare ale Israelului. Aceștia au abordat necesitatea protejării vieților civile și asigurarea eliberării ostaticilor ținuți de gruparea militantă palestiniană, conform declarației emise de Casa Albă. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.