Dreptul de trecere prin teritoriul pakistanez, interzis de şase luni de autorităţile de la Islamabad ca represalii faţă de uciderea a 24 de soldaţi pakistanezi din eroare în lovituri aeriene americane, este crucial pentru NATO care se pregăteşte pentru o îndelungată şi costisitoare operaţiune logistică de retragere a celor 130.000 de militari şi a echipamentelor aferente din Afganistan până la sfârşitul anului 2014.
Potrivit unui înalt responsabil american, un acord în acest sens ‘ar putea să nu intervină în cursul summit-ului’ de la Chicago, după ce o întâlnire prevăzută pentru sâmbătă între secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, a fost anulată în ultimul moment sub pretextul oficial al întârzierii lui Zardari.
Unul din punctele disputate este preţul dreptului de trecere cerut pe container de Pakistan pe căile de aprovizionare. „Mai multe mii de dolari pe container”, preţul este „inacceptabil”, potrivit acestui înalt responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Unele canale de presă americane au avansat cifra de 5.000 de dolari pe container, adică de 30 de ori mai mult decât înainte de închiderea căilor de aprovizionare.
„Guvernul pakistanez trebuie să găsească o propunere coerentă pentru negociere”, a adăugat responsabilul. Pentru a încerca să deblocheze situaţia, secretarul de stat american Hillary Clinton şi preşedintele pakistanez s-au întâlnit cu ocazia summit-ului NATO, dar rezultatul discuţiei nu a fost dat publicităţii.
Sursa: Agerpres