Războiul comercial dintre SUA și China rămâne unul dintre principalii factori determinanți ai temerilor legate de creșterea globală. Acest lucru afectează, la rândul său, perspectivele de cerere pentru mărfurile dependente de creștere, de la țiței și metale industriale, la anumite produse agricole. Drept consecință, piața a umflat prețurile, dar mai mult a vândut pe măsură ce știrile de la Washington și Beijing au alternat, în continuare, între speranță și disperare.

Aceste condiții volatile de piață nu au fost ajutate de lichiditatea mai scăzută din timpul perioadei de vârf a vacanței de vară din emisfera nordică, spune Ole Hansen, director de strategie mărfuri Saxo Bank.

Temerile legate de creșterea globală și rezervele ample ale mărfurilor cheie sunt principalii factori determinanți ai scăderii observate în acest sector, până acum, în acest trimestru. Metalele prețioase rămân excepția, aurul reacționând puternic la colapsul continuu al randamentelor globale ale obligațiunilor.

Tranzacționându-se într-un interval foarte limitat din 2013 încoace, aurul a depășit în sfârșit pragul de sus, iar cererea mare din partea investitorilor l-au dus deocamdată la peste 1500$/uncie pentru prima dată din aprilie 2013 încoace. Avântul puternic a fost determinat de uniformizarea în sens descrescător a randamentelor globale și de faptul că băncile centrale au revenit la relaxarea monetară. În ciuda scăderii generale a bursei, redresarea aurului a alimentat câștiguri puternice în rândul acțiunilor din exploatarea minieră a aurului. ETF-ul GDX, care urmărește principalele companii miniere de exploatare a aurului a crescut cu 37% de la începutul anului până acum și cu 13,5% doar în acest trimestru.

Goana după aur din 2019 este evidentă în cererea pentru aur „pe hârtie” prin contracte futures și ETF-uri (Exchange-traded Funds – fonduri tranzacționate la bursă), mai spune Ole Hansen. Fondurile de acoperire au acumulat o expunere aproape record prin contractele futures COMEX pentru aur, în timp ce totalul deținerilor de ETF au trecut printr-o creștere constantă atingând nivelul actual de 77,5 milioane de uncii, un vârf pe șase ani.

Aurul a continuat să crească, următoarea țintă din perspectiva tehnică pe termen lung fiind 1587$/uncie, retrasarea de 61,8% a lichidării din perioada 2011 – 2015. În mod clar, piața are nevoie de consolidare, deci orice inversare în cazul obligațiunilor și/sau a puterii dolarului poate crește tentația de a înregistra profituri. Următorul nivel de susținere acum este 1485$/uncie. O scădere sub acel nivel va indica, cel mai probabil, o perioadă de consolidare unde, dintr-o perspectivă de creștere pe termen lung, 1450$/uncie este nivelul cheie de urmărit.

Hansen consideră că țițeiul și sectorul energetic în general au avut de furcă în acest trimestru în contextul unei perspective a cererii globale în scădere și al unei creșteri contra-sezoniere a stocurilor de țiței și benzină din SUA. Încă din noiembrie anul trecut, membrii OPEC au redus producția cu peste 3 milioane de barili/zi și în prezent produc cele mai scăzute volume din ultimii cinci ani. Reducerile voluntare, cele mai mari în Arabia Saudită, și reducerile involuntare din Iran și Venezuela, cauzate de sancțiuni, au contribuit, în principal, la această reducere a producției.

Cu toate acestea, la 60$/b, țițeiul Brent rămâne sub nivelurile de care au nevoie majoritatea membrilor OPEC pentru a acoperi cheltuielile guvernamentale. Succesul limitat al creșterii prețurilor este datorat, deocamdată, concentrării uneori intense a pieței pe perspectiva unei cereri mai scăzute pe măsură ce războiul comercial continuă să afecteze cererea din partea celor mai mari consumatori ai lumii.

Un război comercial prelungit implică riscul determinării unei scăderi a țițeiului Brent, către 50$/b, in timp ce acțiunile orientate către o soluționare ar putea să-l redreseze cu 5-10 dolari. Aceste perspective ajută la explicarea caracterului contradictoriu al pieței actuale, umflând prețul și apoi vânzând ca reacție la știrile legate de tarifele comerciale care vin dinspre Washington și Beijing, conchide directorul Saxo Bank.

Saxo Bank este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali. De peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.