Coreea de Nord, avertisment despre un posibil război nuclear

Un război nuclear este tot mai aproape. Acesta a fost avertismentul Coreei de Nord, una dintre cele mai înarmate ţări de pe planetă. Reacția a fost declanșată de parteneriatul strategic dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud.

Acest parteneriat a avut ca rezultat declarația Coreei de Nord de duminică, 5 noiembrie 2023.

Oficialii de la Phenian anunță că parteneriatul strategic dintre Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud este unul periculos.

Totodată, ei au avertizat că una dintre urmările parteneriatului ar putea fi ajungerea la un „război nuclear sau la al Treilea Război Mondial”. Informația a fost transmisă de agenția sud-coreeană Yonhap. Aceasta a preluat declarațiile din cea mai importantă publicație de stat nord-coreeană, Rodong Sinmun.

„Am stabilit cea mai puternică strategie de răspuns prin înarmarea cu arme nucleare pentru a ne proteja suveranitatea și bunăstarea poporului nostru de războiul de agresiune al SUA și al adepților săi”, potrivit publicației.

Rodong Sinmun anunță că strategia pe care o va implementa Coreea de Nord va fi una de „autoapărare”. Ea va fi demarată cu scopul protejării „păcii și stabilității regiunii”.

Sărbătoare legală în Coreea de Nord în cinstea unei rachete balistice

Coreea de Nord este extrem de implicată în cursa pentru înarmare. Statul are de curând o nouă zi de sărbătoare legală. Ea a fost decretată în cinstea testării rachetei balistice intercontinentale (ICBM) Hwasong-17.

Testarea a avut loc anul trecut și a fost un succes. Anunțul a fost făcut tot astăzi prin agenţia de presă nord-coreeană ACT.

Această dată aniversară a fost oficial desemnată ca o zi de sărbătoare legală în urma unei întruniri a Adunării Populare Supreme.

„Instaurarea Zilei industriei rachetelor marchează un eveniment special în parcursul nostru sacru de dezvoltare a apărării naţionale”, potrivit publicației ACTC.

Pe 18 noiembrie 2022, Phenianul a desfășurat ceea ce pare a fi primul test integral de zbor al rachetei Hwasong-17, cunoscută sub numele de „racheta monstru” de către experții militari, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Agenția de presă din Coreea de Nord arată și că prin lansarea rachetei, Coreea de Nord „a arătat lumii măreţia unei puteri nucleare de clasă mondială şi naţiunea care deţine cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală”.