”În pofida anumitor semnale pozitive, situaţia în teren rămâne profund îngrijorătoare”, a declarat Stéphanie Williams, adjunctă a emisarului ONU pentru Libia Ghassan Salamé, într-o conferinţă de presă la Munchen, unde are loc Conferinţa pentru Securitate, potrivit Agerpres. ”S-au înregistrat peste 150 de violări ale încetării focului, poporul libian continuă să sufere, situaţia economică se deteriorează, exacerbată de blocada asupra instalaţiilor petroliere”, a subliniat reprezentanta ONU.

Reprezentanţii unui număr de 12 ţări care susţin părţile beligerante din Libia s-au întâlnit duminică la Munchen, în marja Conferinţei pentru Securitate, pentru a analiza progresele înregistrate după reuniunea din 19 ianuarie de la Berlin.

În Libia are loc un conflict între forţele guvernului de uniune naţională libian (GNA), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 o amplă ofensivă contra oraşului Tripoli.

Violenţele s-au soldat cu 1.000 de morţi şi aproximativ 140.000 de persoane strămutate. Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de susţinerea Turciei.

Lupta pentru putere în Libia s-a înteţit după prăbuşirea dictatorului Muammar Gaddafi, a cărui înlăturare de la putere în 2011 a fost facilitată de o campanie de bombardare condusă de NATO. Administraţii succesive nu au reuşit să controleze numeroasele miliţii din ţară, care deţin de fapt adevărata putere în Libia.