Agenţia Fitch avertizează că ratingul „B-” acordat Republicii Moldova ar putea fi ameninţat dacă turbulenţele politice de la Chişinău vor persista.

„Există o cantitate respectabilă de risc politic inclusă deja în calificativul «B-» acordat Moldovei, însă, dacă tulburările vor fi severe şi de lungă durată şi vor afecta economia, anticipăm modificarea ratingului”, a declarat Edward Parker, şeful diviziei de rating pentru statele emergente din Europa în cadrul agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, citat de Reuters.

De la „pozitiv” la „stabil”

Fitch a modificat în sens negativ, în septembrie, perspectiva ratingului Moldovei, la „stabilă” de la „pozitivă”, acuzând deteriorarea profilului de finanţe externe al statului şi presiunile inflaţioniste severe.

„Protestele ar putea accentua tensiunile regionale, însă trebuie să aşteptăm pentru a şti dacă aceste tensiuni vor evolua în ceva mai serios”, a afirmat Parker. Recesiunea mondială contribuie, de asemenea, la situaţia dificilă din Moldova, în contextul scăderii banilor trimişi acasă de cetăţenii acestei ţări care lucrează peste hotare, a mai spus Parker.

Sute de arestări

Protestele din Chişinău s-au reluat astăzi, după ce câteva mii de tineri s-au adunat în faţa sediului Guvernului, informează evz.ro. În ultimele 24 de ore, aproape 200 de persoane au fost arestate de autorităţi.

La ora 15, pe străzile Chişinăului erau tot mai puţini oameni, deoarece protestatarii au rămas fără lideri. Nu mai erau difuzate anunţuri la boxe, deşi mulţi participanţi continuau să scandeze „Jos comuniştii!”. Un grup de tineri a ameninţat că, dacă televiziunea publică nu va transmite imagini din piaţă, iar cei arestaţi nu vor fi eliberaţi, ei vor lua cu asalt sediul televiziunii. Deocamdată, însă, nimeni nu se îndreaptă spre acest punct.

Sursa: MEDIAFAX

DETALII: Citiţi şi Voronin: România se află în spatele revoltei de la Chişinău.