Rata şomajului a crescut în luna octombrie cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi a atins 7,1%, nivel pe care România nu l-a mai înregistrat în aceeaşi lună din anul 2003 când a fost 7%, potrivbit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

La sfârşitul lunii octombrie, erau înregistraţi 653.939 de şomeri, în toată ţara, dintre care doar 374.000 mai sunt indemnizaţi. Numărul total al şomerilor a crescut cu peste 28.000 de persoane în doar o lună. Din cei aproape 654.000 de şomeri, cea mai mare parte-523.000 de oameni, provin din sectorul privat. Faţă de luna ianuarie, rata şomajului a crescut cu 2,4 puncte procentuale, iar numărul de şomeri cu aproape 210.000.

În nouă dintre cele 42 de judeţe ale ţării, rata şomajului depăşeşte 10%. Cele mai mari rate ale şomajului se înregistreză în judeţele Mehedinţi, Vaslui şi Alba, iar cele mai mici în Bucureşti, Ilfov şi Timiş.

Citeşte aici situaţia detaliată a şomajului, pe judeţe.

UPDATE: Va fi şi mai rău

Rata şomajului va ajunge la 9,6% în acest an şi la 10% în 2010, potrivit primului raport de evaluare realizat de FMI în urma acordului stand-by.

În condiţiile în care raportările privind şomajul au la bază o populaţie activă de 9,1 milioane de persoane, înseamnă că până la sfârşitul anului România va ajunge la 873.000 de şomeri. Şi Mihai Şeitan, ministrul desemnat al muncii a declarat că numărul de şomeri va depăşi pragul de un milion în prima jumătate a lui 2010.

Şi Cătălin Păuna, economiştul şef al Băncii Mondiale în România avertizează că numărul şomerilor va creşte. El susţine că rata şomajului în România va atinge cel mai înalt nivel în primul sau al doilea trimestru din 2010, dar cel mai probabil nu va depăşi 10%. Potrivit acestuia, printre cei mai afectaţi vor fi absolvenţii, cărora le va fi foarte greu să-şi găsească un loc de muncă în următorii ani.

De asemenea, persoanele care şi-au pierdut locul de muncă din zonele nerestructurate vor avea dificultăţi la angajare în sectoarele mai dezvoltate.

În acest context, Păuna a subliniat nivelul foarte ridicat al şomajului de lungă durată, care se ridică în prezent la 50% din numărul total al şomerilor.