Comisia Europeană şi-a exprimat luni încrederea în profesionalismul apropiatei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene, dar a reiterat în acelaşi timp apelul preşedintelui executivului european, Jean-Claude Juncker, pentru un consens politic naţional necesar în România înaintea şi pe perioada asigurării Consiliului UE.

În conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar, purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas a fost întrebat dacă CE este îngrijorată de situaţia pregătirii preşedinţiei române a Consiliului UE, date fiind recenta demisie a lui Victor Negrescu din funcţia de ministru delegat pentru afaceri europene şi actuala perioadă turbulentă prin care trece guvernul român.

”Nu suntem îngrijoraţi. Avem încredere în profesionalismul apropiatei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene şi în nivelul mulţumitor al organizării administrative înaintea sa. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună. Întrebarea dumneavoastră îmi oferă, de asemenea, ocazia de a reitera apelul preşedintelui Juncker pentru nevoia de consens politic naţional în România înaintea şi în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE”, a afirmat Schinas.

România va prelua la 1 ianuarie anul viitor preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Aceasta este asigurată în prezent de Austria. AGERPRES