A fost votat, joi, raportul de adoptare a proiectului iniţiat de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de către Comisia comună pentru statutul deputaților și senatorilor.

„Am spus că nu susţinem. Motivele le-am invocat acolo (în comisie – n.r). Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile.

Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală.

Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a afirmat Nicolicea, care a participat la şedinţa comisiei.

Nu sunt pensii, sunt indemnizații

Întrebat dacă susţine eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Nicolicea a spus că acestea nu se numesc pensii, ci indemnizaţii.

„Pentru că nu se cunosc termenii şi în general s-a vorbit de pensii speciale ca să le amestece, să facă un talmeş-balmeş. În realitate există pensii de serviciu: magistraţii, militarii, aviatorii şi aşa mai departe, cred că sunt vreo şapte categorii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă (…) pentru persoane alese.

Ele au statute diferite, au regim juridic relativ diferit. În ceea ce priveşte susţinerea sau nu, este evident că eu susţin principiile Constituţiei, iar în decizia 279 pe 2006 s-a spus că aceste indemnizaţii – la vremea respectivă se numeau pensii de serviciu – sunt acordate având în vedere statutul constituţional al parlamentarului un scop: ele sunt o măsură de protecţie economică a acestui mandat, îţi asigură independenţa pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”, a explicat Nicolicea.

El a adăugat că dacă se elimină „această măsură de protecţie a mandatului parlamentarilor”, se va „lovi în cei săraci”. „Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe. Deci, acestea sunt scrise de către Curtea Constituţională”, a mai spus Nicolicea.

Eugen Nicolicea a mai susţinut că sunt aproximativ 700 de foşti parlamentari beneficiari ai acestei indemnizaţii.

Întrebat ce pensie are, Nicolicea a spus că este de 10.951 lei.

„Se vede câte limitări. După 7 mandate, mi s-au luat în considerare trei, adică patru mandate parcă aş fi fost pe stradă. Asta este prima limitare. După trei mandate luate în considerare, a mai intervenit o nouă limitare, că nu pot să depăşesc salariul deputatului în funcţie. (…) Deci, în prezent am 10.951, exact cât are un deputat în funcţie. Nu există o discriminare între aceste situaţii. V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit să fie mult mai mare, pentru că atunci când deputatul în funcţie va avea şi el şapte mandate, adică 28 de ani de Parlament, ar fi putut să beneficieze şi el ca şi mine”, a explicat Nicolicea.

Întrebat dacă va ataca în instanţă proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor în cazul în care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai făcut-o şi pe aceste argumente pe care le-am spus, am câştigat”.

„Pentru mine este de mirare că mai încerci o dată aceeaşi chestiune, în aceleaşi condiţii, să produci din nou o pagubă de 10 milioane de euro. De ce nu-i întrebaţi pe cei care au produs paguba cine plăteşte, că totuşi sunt banii populaţiei. (…) Nu spun că nu ar trebui (să se umble la aceste indemnizaţii – n.r.), spun că trebuie să se respecte deciziile Curţii şi Curtea spune şi citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat înseamnă diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Și Bejinariu a recționat

Preşedintele Comisiei parlamentare privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Eugen Bejinariu, a declarat joi că este posibil ca proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie contestat la Curtea Constituţională, iar în cazul în care acesta va fi declarat neconstituţional se vor găsi alte soluţii cu privire la aceste indemnizaţii speciale.

„Avem o iniţiativă legislativă a liderului grupului PSD, la vremea aceea domnul Alfred Simonis, prin care anulăm prevederile capitolului 11, articolele 49 şi 50 din legea 96/2006, prin care indemnizaţiile speciale ale foştilor parlamentari, actuali şi viitori, sunt anulate. Mai departe, comisia a aprobat cu majoritate de voturi ca raportul să fie transmis către Birourile permanente reunite şi supus dezbaterilor plenului celor două camere”, a spus Bejinariu la Palatul Parlamentului.