Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat, în întâlnirea cu premierul britanic Boris Johnson de joi, de la Palatul Elysee, că s-ar putea găsi o soluţie ”până în 30 de zile” cu privire la problema frontierei irlandeze (clauza ”plasei de siguranță”) pentru a se ajunge la o ieşire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

”În cadrul a ceea ce s-a negociat, trebuie să se poată face ceva”, a declarat Macron, citat de presa europeană.”

„La fel ca şi cancelarul Merkel, sunt încrezător în faptul că înţelepciunea colectivă, voinţa noastră de a construi trebuie să ne permită să găsim ceva inteligent în 30 de zile, dacă există bunăvoinţă de o parte şi de alta şi asta este ceea ce vreau să cred”, a adăugat preşedintele francez în faţa presei, precizând că ”viitorul Regatului Unit poate fi doar în Europa”.

Clauza ”plasei de siguranță”, în acordul privind Brexitul negociat între fostul premier britanic Theresa May şi Bruxelles, dar refuzat de parlamentul britanic, prevede că, în absenţa unei soluţii mai bune la capătul perioadei de tranziţie şi pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, Regatul Unit rămâne în întregime într-un „teritoriu vamal unic” cu UE.

Actualul lider de la Londra, Boris Johnson, estimează însă că acest dispozitiv aduce atingere ”suveranităţii statului britanic” şi l-ar împiedica să ducă o politică comercială independentă de regulile Uniunii Europene.

În același context, cancelarul german Angela Merkel a precizat joi că nu a dat termen Marii Britanii 30 de zile pentru a găsi o soluţie la problema ”backstop”-ului din acordul de retragere negociat între Londra şi Bruxelles, ci a dorit să scoată în evidenţă cât de scurt este timpul rămas până la 31 octombrie, data prevăzută pentru Brexit, transmite presa europeană.

”Am spus că ceea ce se poate obţine în trei sau doi ani se poate obţine în 30 de zile. Mai bine zis, trebuie spus că poate fi obţinut şi până la 31 octombrie”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă la Haga.

”Nu este vorba despre 30 de zile. Cele 30 de zile erau date ca exemplu pentru a scoate în evidenţă faptul că trebuie să realizăm acest lucru într-un timp foarte scurt pentru că Marea Britanie spusese că vor să iasă din Uniunea Europeană la 31 octombrie”, a explicat cancelarul.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la Berlin cu premierul britanic Boris Johnson, Angela Merkel a părut să sugereze că o soluţie la spinoasa problemă a backstop-ului ar putea fi găsită în următoarele 30 de zile.

”S-a spus că vom găsi probabil o soluţie în termen de doi ani. Dar am putea găsi una şi în următoarele 30 de zile, de ce nu?”, a declarat ea.