Vânturi noi bat la Grupul de la Visegrad (Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia, V4) după învestirea în decembrie a noului Guvern din Cehia, format din cinci partide, condus de Petr Fiala.

Această stare este confirmată de un interviu acordat de ministrul ceh pentru afaceri europene pentru ziarul Hospodarske Noviny, în care a vorbit dur la adresa Budapestei și Varșoviei.

În Ungaria și Polonia a fost încălcat statul de drept

În Ungaria și Polonia a fost încălcat statul de drept, a declarat Mikuláš Bek, membru al Partidului Primarilor și Independenților (STAN), în interviul amintit.

Noul guvern din Cehia, condus de premierul Petr Fiala, nu are încă o poziție clară despre mecanismul statului de drept sau despre declanșarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei și Poloniei, iar motivul ar putea fi lipsa consensului în cadrul coaliției în această chestiune.

În timp ce în partidul premierului Fiala, Partidul Democrat Civic (ODS), anumite personalități susțin politica promovată de premierul ungar, Viktor Orbán, Partidul Piraților și STAN nu condamnă doar acțiunile Ungariei și Poloniei care subminează statul de drept, dar nu cred nici în viitorul cooperării V4.

Noul Guvern din Cehia vrea să apare valorile Uniunii Europene

În interviu, Mikuláš Bek a spus că și noul Guvern ceh își va exprima ferm opinia, și anume că apărarea valorilor UE sunt deosebit de importante.

„Este clar că există voci influente în ODS care vor susține Ungaria și Polonia”, a spus Mikuláš Bek care a amintit că, de exemplu, europarlamanterii ODS nu au votat în favoarea rezoluțiilor Parlamentului European care au criticat Ungaria și Polonia. Petr Fiala și-a exprimat îngrijoarea din cauza așa-numitei „oligarhizări” a Ungariei.

„Noul Guvern trebuie să găsească o voce comună între diferitele opinii. Important este consensul și, în opinia mea, acesta nu trebuie căutat în altă parte decât în direcția statului de drept care este încălcat în ambele țări”, a spus Mikuláš Bek în interviul care a fost publicat și de portalul Euroactiv.

Ministrul ceh pentru afaceri europene s-a referit și la faptul că Polonia și Ungaria s-ar putea confrunta cu izolarea chiar și în cadrul Grupului de la Visegrad.

„Ungaria și Polonia se află în prezent într-un conflict serios cu restul UE, iar Cehia și Slovacia nu cântă aceleași partituri”, a subliniat Bek.

„Cooperarea între țările Grupului de la Visegrad a slăbit. Această situație ar putea să se schimbe după alegeri în ambele țări (Ungaria și Polonia), în cazul Ungariei poate chiar în acest an”, a adăugat noul ministru ceh pentru afaceri europene, conform NÉPSZAVA.