Primul scenariu: Iohannis refuză să semneze decretul privind demiterea lui Lazăr. Guvernul contestă decizia la CCR. Curtea îl obligă pe şeful statului să semneze decretul de revocare, exact ca în cazul Kovesi. Al doilea scenariu: PSD îl schimbă pe Toader din fruntea Justiţiei, iar noul ministru anulează procedura de revocare. E o variantă luată în calcul de PSD, susţin surse politice. Mandatul lui Lazăr oricum expiră în primăvară.

Scenariu separat. Tudorel Toader va fi remaniat luni de CEX-ul PSD. În locul său va veni un alt ministru al Justiţiei care va bloca procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Pare un scenariu utopic, însă această variantă este luată în calcul de Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Liderul PSD şi-a făcut următoarele calcule: până la revocarea efectivă a procurorului general vor mai trece cel puţin trei luni – decizia oficială a preşedintelui, sesizarea Guvernului la CCR, decizia CCR, motivarea deciziei CCR. Spre exemplu, în cazul Laurei Codruţa Kovesi, au trecut mai bine de patru luni din momentul în care Tudorel Toader a propus revocarea şi până când Iohannis a semnat decretul. Mandatul lui Augustin Lazăr expiră oricum în luna aprilie, deci PSD ar grăbi plecarea procurorului cu doar două luni. În plus, dacă Liviu Dragnea ar renunţa la demiterea procurorului general, ar fi un semnal că PSD nu decapitează Justiţia, deci ar avea de câştigat electoral.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că PSD este într-o dilemă legat de mandatul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi trebuie să „cântărească foarte bine”, având în vedere că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că Toader trebuie să rămână, iar preşedintele Klaus Iohannis că trebuie să plece.

„Cum suntem acum la PSD, trebuie să cântărim. Domnul Tăriceanu spune să rămână neapărat domnul Toader, domnul Iohannis spune să plece domnul Toader. Suntem într-o mare dilemă la partid. Poziţia la partid o vom exprima. Trebuie să cântărim foarte bine, e vorba de două personalităţi pregnante din politica românească şi PSD trebuie să cântărească”, a afirmat Dragnea la Parlament.

Întrebat dacă PSD este mulţumit de activitatea lui Toader, Dragnea a răspuns: „O să spun în partid”.

 

El a arătat că nu-i citeşte postările de pe Facebook ale lui Tudorel Toader. „Eu nu citesc postările nimănui”, a adăugat Dragnea.

În legătură cu afirmaţiile lui Tudorel Toader privind modificările la legile justiţiei, Dragnea a spus: „Dacă şi domnul Tudorel Toader ne ceartă, înseamnă că mai este încă unul pe listă, deci să se aşeze la rând”.

Dragnea a menţionat că nu a citit evaluarea pe care Tudorel Toader a făcut-o procurorului general, Augustin Lazăr, pe care vrea să-l revoce din funcţie.

„Trebuie să vă mărturisesc că nici nu l-am ascultat, nici nu am citit”, a mai spus Dragnea.

Pe de altă parte, întrebat dacă sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, Dragnea a răspuns: „Nu, ieri mi-am luat tensiunea şi este în regulă”.