UPDATE

Reprezentantul juridic al PSD Sector 1, Mihai Drăgan, a declarat că la Biroul Electoral Sector (BES) 1 are loc renumărarea voturilor de la nouă secţii de votare. El a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că la aceste secţii suma voturilor consemnate la fiecare candidat nu este egală cu totalul voturilor. Mihai Drăgan a afirmat că şapte dintre cele nouă secţii au „diferenţe semnificative ale voturile efective” faţă de ceea ce s-a consemnat în sistem.

Știre inițială

Şedință de urgență a Biroului Electoral Central la această oră pentru analizarea situației alegerilor pentru funcția de primar la Sectorul 1 din Capitală, având în vedere unele suspiciuni de fraudă electorală. Poliția a deschis deja un dosar penal pentru infracțiunea de falsificare de documente și evidențe electorale după ce unul dintre candidații pentru un loc de consilier a fost prins cu aproape 500 de procese verbale din secțiile de votare. Candidata dreptei, Clotilde Armand susține că primarul în funcție, social-democratul Daniel Tudorache, ar fi încercat să fraudeze scrutinul. La rândul său, Daniel Tudorache o acuză pe Clotilde Armand de fraudă și cere Biroului Electoral Central să aprobe renumărarea voturilor. Ultimele date parțiale de la BEC arată o diferență foarte mică între cei doi, cu un uşor avans în favoarea candidatei USR PLUS, Clotilde Armand.

Sesizarea, formulată de PSD Sector 1 București

Biroul Electoral Central s-a întrunit, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând, între altele, sesizarea formulată de PSD Sector 1 Bucureşti.

Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, Dan Tudorache, primarul în funcţie, a anunţat marţi că a solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la scrutinul de duminică. Tudorache i-a acuzat pe reprezentanţii USR că ar crea presiune asupra Biroului electoral de sector.

La rândul său, europarlamentarul Clotilde Armand, candidat susţinut de PNL şi USR PLUS la Primăria Sectorului 1, a anunţat că va solicita Parchetului General să preia ancheta despre situaţia de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Pe ordinea de zi a BEC se află şi sesizarea PMP Mangalia.

Partidul Mişcarea Populară a formulat mai multe contestaţii, printre care şi cu privire la situaţia Primăriei Mangalia, considerând că procesul electoral „a fost viciat de mai multe nereguli care au dus la un cumul de motive pentru a formula contestaţie”.

„Blocarea de către primarul în funcţie a accesului auto locuitorilor din zona Fluvileg Mangalia, îngrădind dreptul de a vota, punerea în aplicare a metodei de fraudare ‘suveică’, identificarea într-o secţie de vot a mai multor buletine de vot pentru primar decât numărul persoanelor care şi-au exprimat votul, (…), precum şi binecunoscutul eveniment în care a fost implicat un autoturism aparţinând grupului de firme deţinut de candidatul Mohammad Murad, maximizarea apariţiilor media ale acestui presupus incident electoral pentru a se instaura incertitudinea că Murad, candidat susţinut de PMP, ar mai putea fi votat” – sunt nereguli semnalate de PMP.