Ministerul Finanțelor mai arată că amendamentele depuse de europarlamentari vor fi votate pe 24 octombrie, după care vor urma negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European, iar la un acord final pe buget s-ar putea ajunge pe 16 noiembrie, conform unui raspuns transmis către hotnews.ro.

De asemenea, Ministerul Finanțelor mai spune că pe 4 septembrie, Consiliului UE a votat ceea ce statele membre au agreat pe 11 iulie, la nivel tehnic. Potrivit Ministerului Finanțelor, amendamentele lui Siegfried Mureșan care solicită alocarea a 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină, au fost depuse după 11 iulie și nu puteau fi incluse în poziția Consiliului UE, aceasta și în condițiile în care ele se află într-un alt for decizional, adică Parlamentul European.

Punctul de vedere integral al Ministerului Finanțelor:

„Referitor la declarațiile europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, cu privire la nesusținerea de către Guvernul României a amendamentelor depuse de către acesta pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de pesta porcină africană, facem următoarele precizări:

Conform reglementărilor în materie ale Uniunii Europene, două instituții europene au atribuții în aprobarea bugetului anual: Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Procedura respectivă prevede prezentarea de către Comisia Europeană a proiectului și, ulterior, lecturi separate ale proiectului realizate, pe rând, de către cele două instituții. Aceasta determină atât o suprapunere a demersurilor celor două instituții, cât și o decalare a momentelor în care sunt adoptate amendamentele acestora. Într-o astfel de situație ne aflam acum.

hotnews.ro