Citiți și: Se îngroașă gluma pentru Ponta! DNA a ridicat documentele referitoare la memorandumul cu KazMunaiGas pentru datoriile Rompetrol

"Sunt eu atat de important ca sa inventezi lucruri care evident sunt complet idioate – cum ar fi ca noi am sters vreo datorie desi scrie clar si in lege si in HG ca e vorba de vanzarea de actiuni ale statului / sau ca eu negociam in Turcia in 2015 dupa operatie memorandumul semnat in 2013/ sau ca Guvernul Ponta a sters datoriile care nu mai exista din 2010 – motiv pentru care DIICOT a si inculpat niste fosti ministrii/ cel mai comic e cu "Ranchul" lui Erdogan la care am fost eu de parca era vorba de George Bush Jr si Turcia si Texas ( sau Ankara si Astana) sunt acelasi lucru", a scris Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta a semnat, ]n ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Aceleași surse guvernamentale susțin că multe dintre pretențiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, de-aici plecând, de fapt, ancheta procurorilor.

"Nu – de data ast  (asta – n.r.) miza nu sunt eu / ci faptul ca CEFC ( cea mai mare companie privata din China cu investitii de zeci de miliarde in toata lumea) a vrut sa cumpere Kazmunaygas ( inclusiv Rompetrol) si sa investeasca in amarata noastra de Romanica peste 2 miliarde facand aici un hub energetic regional!", a mai scris Victor Ponta.

Mai mult, fostul premier a lansat acuzații la "Securitate", precizând că Securitatea dorește ca în România să se facă alte investiții decât cele controlate de ei.

"Iar Securitatea ( prin Propaganda lor descoperita) nu vrea sa se faca in tara noastra alte investitii decat cele controlate total de ei!!! Deci e vorba de bani si politica ! Iar de pierdut o sa piarda iar ….. Romania!", a adugat Victor Ponta, pe rețeaua de socializare.

La începutul lunii mai, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu. Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro.

Marţi, 24 mai, procurorii DIICOT au trimis Parchetului General o solicitare privind sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, în dosarul Rompetrol II. "În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, la data de 24.05.2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul însoţit de documentaţia din care au rezultat date şi indicii cu privire la săvârşirea de către Tănăsescu Claudiu Mihai, Popescu Ioan Dan, Vlădescu Sebastian şi Pogea Gheorghe a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în vederea realizării demersurilor necesare pentru sesizarea preşedintelui României în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru persoanele mai sus menţionate", se arată într-un comunicat al DIICOT.

La finele lunii mai, kazahii anunțau că Litigiul cu Guvernul României privind Rompetrol nu va împiedica vânzarea acţiunilor către compania chineză

KazMunaiGas a anunțat pe 29 aprilie că a semnat un acord cu CEFC (China Energy Company Limited) pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acţionar majoritar cu 51%.

CEFC China Energy Company Limited este o companie privată ce derulează operaţiuni de profil în aproximativ 15 ţări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajaţi în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial şi printre primele 500 cele mai influente branduri la nivel mondial.

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti — cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 7 depozite.