În luna aprilie, chinezii de la CEFC şi kazahii de la KazMunaiGaz au semnat un acord prin care compania chineză va achiziţiona 51% din acţiunile KMG Internationa cu 680 de milioane de dolari. 

Daniyar Berlibayev susţine că tranzacţia ar putea fi finalizată în acest an. "Tranzacţia nu va fi periclitată. Ne-am propus să o finalizăm în septembrie-octombrie, până la finele anului. De aceea considerăm că până la acel moment totul se va rezolva. Acum ne aflăm în etapă de finalizare a tranzacţiei", a declarat el. 

În opinia sa, Guvernul României încearcă să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol în anii 1999-2003 s-a făcut cu încălcarea legii. 

"Noi am achiziţionat compania în 2007. Am avut aprobările necesare din partea autorităţilor României şi ale Comisiei Europene, deoarece decizia a fost luată la nivelul Comisiei Europene. Astfel că noi ne considerăm un cumpărător de bună credinţă. Am făcut apel. În realitate, nu ni s-a suspendat niciun drept, doar s-a pus sechestru pe acţiunile noastre datorită faptului că acea investigaţie este în derulare" a explicat oficialul KazMunaiGaz. 

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al KazMunaiGaz a adăugat că şi partea kazahă a intentat o acţiune în instanţă. 

"Va avea loc un proces, noi am intentat o acţiune în instanţă. Acum este greu să ne pronunţăm asupra datei exacte, deoarece investigaţia, ce vizează acele persoane, încă nu a fost finalizată', a adăugat Berlibayev. 

Compania kahaza KazMunaiGaz a primit asigurări din partea instituţiilor statului român, la momentul achiziţiei Rompetrol, că această companie şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţa de stat, a declarat, joi, Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International. 

El a susţinut astfel că procesul legat de dosarul Rompetrol nu ar trebui să afecteze activitatea curentă a companiei, însă, din cauza sechestrului pus pe activele grupului, compania nu poate face investiţii. 

AGERPRES