Rusia a avertizat luni cu privire la o posibilă creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul West Nile în cursul acestei toamne, în contextul în care temperaturile moderate şi precipitaţiile abundente generează condiţii favorabile pentru proliferarea ţânţarilor, vectori care transmit acest virus, informează Reuters.

Originar din Africa, virusul West Nile s-a răspândit şi în Europa, Asia şi America de Nord. Virusul este transmis în principal prin înţepături de ţânţari şi poate duce la o boală neurologică fatală pentru oameni, deşi majoritatea celor infectaţi nu dezvoltă simptome, scrie agerpres.ro.

Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că temperaturile mai blânde, rezultat al schimbărilor climatice, favorizează răspândirea bolilor infecţioase de acest tip.

„În lumina condiţiilor climatice favorabile din acest an – precipitaţii abundente… o toamnă lungă şi caldă, un număr ridicat de vectori virali pot fi observaţi în timpul toamnei”, au declarat reprezentanţii Rospotrebnadzor, agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor.

Virusul provoacă febra Nilului de Vest în aproximativ 20% din cazurile de infectare, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Virusul West Nile este înrudit cu virusurile Zika, dengue şi cel al febrei galbene.

Peste 80% dintre cazurile de febră a Nilului de Vest din Rusia sunt înregistrate în regiunea de sud-vest a ţării.

Nu există niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli la oameni, însă un astfel de vaccin a fost creat pentru cai, conform OMS.

Urmează un val de infectări cu West Nile?

Trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile, câte unul în judeţele Olt şi Bacău şi unul în Bucureşti, s-au înregistrat până la data de 25 august, informează Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, nu s-a înregistrat niciun deces.

INSP face următoarele recomandări populaţiei:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodări.

Sursă foto: Dreamstime