Vizita recentă a premierului Rusiei în Insulele Kurile a provocat proteste violente în Japonia. Totul s-ar putea repeta, având în vedere că Moscova intenţionează să ofere un cadou extrem de important Chinei: o invitaţie de a dezvolta Insulele Kurile, scrie publicația chineză Baijiahao.

Eşecul negocierilor cu Japonia şi reorientarea către companiile din China

Japonia continuă încercările de a pune stăpânire pe cele patru insule ruse ale arhipelagului Kurilelor, considerând aceste teritorii drept “teritoriile lor nordice”. Evident, Federația Rusă nu are vreo intenţie de a lua în considerare posibilitatea predării insulelor sale către Japonia.

Vizita premierului rus, Mihail Mișustin, făcută pe insula Iturup, a avut loc în contextul propunerii Moscovei de a dezvolta Kurilele împrună cu Japonia. Partea rusă a propus autorităților de la Tokyo să creeze în regiune o zonă economică specială și să intensifice împreună dezvoltarea insulelor.

Propunerea Moscovei a fost percepută de japonezi ca o înjosire publică a autorităţilor de la Tokyo.

“Partea niponă și-a exprimat nemulțumirea față de abordareaa rusă, iar deplasarea lui Mihail Mișustin pe Iturup a provocat proteste vehemente din partea Japoniei”, scrie jurnaliştii chinezi, preluaţi de vestidinrusia.ro.

Japonia va fi din nou furioasă

China susține fără echivoc Federația Rusia în problema Insulelor Kurile şi a dezvoltării lor. MAE chinez a menționat că țările interesesate de parteneriat trebuie să se respecte una pe cealaltă, și, în egală măsură, să țină cont de rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

“Rusia nu va purta negocieri cu nici o țară problema teritoriilor ruse. Ceea ce înseamnă că diplomația nu va ajuta Japonia să intre în posesia acestor insule”, mai notează publicaţia chineză.

După eșecul negocierilor cu Japonia, se pare că Rusia va continua să dezvolte ideea zonei economice speciale în arhipelagul Kurilelor. Locul companiilor din Japonia va fi însă luat de cele din China. Japonia se va infuria din nou, deoarece Tokyo a eșuat atât cu Senkaku, cât și cu Insulele Kurile. Ar fi marele cadou kuril al Rusiei pentru China, crede Baijiahao.

Sursă foto: Dreamstime