Rareș Bogdan a dat lovitura! Schimbare de proporții în Parlamentul European. Tocmai s-a aprobat un raport crucial în Parlamentul european. Cei de la Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au adoptat cu largă majoritate raportul eurodeputatului Rareș Bogdan (PNL, PPE) privind transparența procesului decizional la nivel european.

Raportul lui Rareș Bogdan, adoptat

Raportul nu are caracter obligatoriu, dar a fost adoptat cu 60 de voturi pentru și 4 împotrivă. În cadrul acestuia, eurodeputații subliniază că instituțiile europene trebuie să depună eforturi pentru a garanta cele mai înalte standarde de transparență, resposabilitate și integritate. Accesul la documente ar trebui să fie asigurat în contextul împlementării politicilor europene și folosirii banilor europeni.

Conținutul raportului

”Suntem hotărâți să aducem cetățenii mai aproape de procesul decizional și, prin recomandările cuprinse în raport, dorim să îmbunătățim și să facem mai eficient accesul cetățenilor la documente. Transparența și responsabilitatea sunt fundamentale pentru a spori încrederea cetățenilor europeni în activitățile politice, legislative și administrative ale UE și în instituțiile sale”, a declarat Rareș Bogdan, conform europal.europa.eu.

Comisia LIBE a dat drept exemplu de bune practici Parlamentul European, făcând posibil pentru cetățeni, mass-media și părțile interesate să observe cum sunt adoptate deciziile.

În schimb, eurodeputații Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne critică Consiliul Uniunii Europene. Este o lipsă de angajament privind asigurarea transparenței, spun aceștia. O lipsă de responsabilitate, în calitate de colegislator.

Cât privește Comisia Europeană, europarlamentarii consideră că instituția a înregistrat progrese. Totuși, critică practica recurentă a acesteia de a oferi adesea Parlamentului European doar informații limitate cu privire la punerea în aplicare a legislației UE. Mai mult, refuză să publice statistici referitoare la eficacitatea politicilor UE.

Mai mult, Comisia LIBE solicită Executivului european să fie mai transparent când vine vorba de contracte și procedurile de licitație. Eurodeputații consideră că Parlamentul European ar trebui informat în legătură cu fiecare etapă a negocierilor acordurilor intertanționale.

Comisia LIBE mai susține crearea unei baze de date dedicate dosarelor legislative ale UE. Deplâng evoluția lentă a tratativelor pentru stabilirea unui registru obligatoriu privind transparența. Europarlamentarii sugerează stabilirea unui sistem ușor de utilizat care să includă funcții de căutare și filtrare.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea