Anunţul JPMorgan şi decizia similară anunţată de Barclays în noiembrie, privind includerea României, din 31 martie, în baza de date pentru calculul Indicelui de referinţă Barclays privind obligaţiunile emise pe pieţele emergente în moneda locală, vor contribui la întărirea leului, la creşterea investiţiilor externe şi sporirea lichidităţilor pe o piaţă mică, apreciază Reuters.

Randamentele obligaţiunilor României pe cinci ani au scăzut la aproximativ 5,5-5,6%, cel mai redus nivel din 1989. ‘În urma includerii României în indicele JPMorgan, vom vedea un avans pe piaţa secundară şi un interes sporit al investitorilor străini’, a declarat un dealer din Bucureşti.

Randamentele obligaţiunilor româneşti au scăzut deja cu până la 50 puncte de bază de la alegerile din decembrie 2012, care au calmat anxietăţile privind guvernarea ţării şi stabilitatea politică, şi se aşteaptă în continuare un declin al randamentelor, apreciază Reuters.

‘Ne aşteptăm ca revenirea să continue, datorită realinierii ratelor locale, a sprijinului în urma includerii în indicele bondurilor guvernamentale de pe pieţele emergente şi a fundamentelor rezonabile’, a declarat Dan Bucşa, analist UniCredit.

În urma anunţului JPMorgan, leul s-a apreciat la 4,32 unităţi pentru un euro, cel mai ridicat nivel înregistrat din ianuarie 2012, având o evoluţie mai bună decât a altor monede din regiune.

SURSA: Agerpres

Citeşte şi JP Morgan şi Barclays ajută leul şi titlurile româneşti