Nivel record al stocului mondial de obligaţiuni cu randamente negative. Acesta a atins o nouă valoare record, semn că cererea investitorilor pentru active sigure este la fel de mare precum cea pentru active riscante, transmite Bloomberg.

A crescut nivelul obligațiunilor

Potrivit calculelor analiştilor, valoarea de piaţă a Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index a crescut joi până la 18.040 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Obligaţiuni în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari au devenit obligaţiuni cu randamente negative în cursul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că 27% din obligaţiunile mondiale care beneficiază de un rating de tip investment-grade se tranzacţionează acum la randamente sub zero. Cu toate acestea, graţie numeroaselor emisiuni de obligaţiuni lansate la nivel global în 2020, atât de guverne, cât şi de companii, este vorba de un nivel mai mic decât vârful de 30% atins anul trecut.

Veste bună pentru investitori

În pofida faptului că optimismul cu privire la revenirea economiei mondiale în cursul anului următor a declanşat o goană spre active mai riscante, precum acţiunile şi obligaţiunile emise de companii, sprijinul continuu oferit de băncile centrale a menţinut interesul investitorilor în obligaţiunile suverane. Investitorii în obligaţiuni au primit joi o veste bună după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora programul său de achiziţionare de active cu 500 miliarde de euro pentru a sprijini revenirea economică a zonei euro.