Care este procedura prin care o persoană juridică stabilită în Ungaria poate beneficia de rambursarea TVA plătită în Romånia?
Bauer Attila – Oradea

Conform art. 1.472 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele impozabile neînregistrate şi care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în Romånia, stabilite în alt stat membru, pot solicita rambursarea taxei achitată în Romånia pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau pentru serviciile care le-au fost prestate, precum şi a taxei aferente importului efectuat pe teritoriul ţării noastre. Persoana impozabilă care solicită rambursarea taxei trebuie să îndeplinească mai multe condiţii (vezi caseta).

Pentru achiziţii de bunuri a căror livrare este scutită şi pentru achiziţii de bunuri sau servicii pentru a căror livrare sau prestare nu se acordă dreptul de deducere a TVA în Romånia nu se acceptă rambursarea taxei.

Documente anexate cererii de rambursare

Pentru a beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată plătită în Romånia, persoana juridică din Ungaria va depune la organele fiscale competente din Romånia o cerere prin care solicită restituirea taxei. La această cerere se vor anexa toate facturile şi/sau documentele de import în original care să evidenţieze taxa a cărei rambursare se solicită. De asemenea, persoana respectivă trebuie să facă dovada că este o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA într-un stat membru prin prezentarea unui certificat emis de autoritatea competentă din statul membru în care aceasta este stabilită, respectiv Ungaria. Totodată, trebuie să confirme prin declaraţie scrisă că, în perioada la care se referă cererea sa de rambursare, nu a efectuat livrări de bunuri sau prestări de servicii care să fi avut loc sau să fi fost considerate ca avånd loc în Romånia. Excepţie fac serviciile de transport şi cele accesorii transportului, dacă valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a importurilor şi livrărilor de bunuri sau prestări de servicii şi dacă taxa datorată este achitată de beneficiar. Odată cu depunerea cererii, persoana în cauză trebuie să depună şi o declaraţie prin care să se angajeze că va înapoia orice sumă care i-ar putea fi rambursată din greşeală.

Documentele justificative, certificatul emis de statul membru în care persoana impozabilă este stabilită, precum şi declaraţiile în limba străină vor fi însoţite de traduceri în limba romånă, certificate de traducători autorizaţi. Organele fiscale nu îi pot impune persoanei impozabile care solicită rabursarea taxei pe valoarea adăugată plătită în Romånia nicio altă obligaţie în plus faţă de cele prevăzute anterior. Prin excepţie, pot solicita persoanei impozabile să prezinte informaţii suplimentare necesare pentru a stabili dacă o cerere de rambursare este justificată.

Cererea de rambursare (formularul 308) poate fi editată cu ajutorul programului pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor Publice. Aceasta se va depune în format electronic şi pe suport de hårtie, la registratura Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată. Cererea poate fi depusă şi prin împuternicit desemnat conform art. 18 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul maxim de depunere este data de 30 iunie a anului următor anului calendaristic pentru care se solicită rambursarea taxei. După această dată, orice persoană juridică impozabilă în alt stat membru pierde dreptul de restituire a taxei pe valoarea adăugată plătită în Romånia.

Respingerea cererii trebuie motivată

Dacă cererea depusă nu se referă la tot anul calendaristic, ci doar la o perioadă, trebuie să se ţină cont de faptul că perioada nu poate fi mai mică de 3 luni, iar valoarea taxei pe valoarea adăugată solicitată nu poate fi mai mică de 200 lei. Dacă perioada este un an calendaristic, suma minimă pentru care se poate solicita rambursarea nu poate fi mai mică de 25 lei. 

La cererea solicitantului, rambursările se efectuează în lei într-un cont indicat de persoana impozabilă fie în Romånia, fie în statul membru în care aceasta este stabilită. Orice comisioane bancare aferente tranzacţiei vor fi suportate de către solicitant.

Decizia privind cererea de rambursare va fi emisă în termen de şase luni de la data la care cererea, însoţită de documentele necesare, se depune la organele fiscale competente. În cazul în care rambursarea este respinsă parţial sau în totalitate, organele fiscale trebuie să prezinte motivele respingerii cererii. Decizia poate fi contestată potrivit prevederilor legale în vigoare din Romånia. În urma verificării dosarului, organele fiscale competente vor marca documentaţia anexată la cererea de rambursare pentru ca aceasta să nu mai poată face obiectul unei alte rambursări, iar documentele originale vor fi returnate solicitantului în termen de o lună de la data deciziei cu privire la restituirea TVA.

În cazul în care o rambursare este obţinută în mod fraudulos sau printr-o eroare oarecare, organele fiscale vor solicita persoanei impozabile care a beneficiat de rambursare restituirea sumelor încasate în mod eronat, precum şi a accesoriilor aferente. 

Termen

6 luni este termenul în care trebuie emisă decizia privind cererea de rambursare, termen calculat de la data la care cererea, însoţită de documentele necesare, se depune la organele fiscale competente

30 iunie

Pånă la această dată a anului următor anului calendaristic pentru care se solicită rambursarea taxei este stabilit temenul maxim pentru depunerea cererii de rambursare a TVA. După această dată, orice persoană juridică impozabilă în alt stat membru pierde dreptul de restituire a taxei pe valoarea adăugată plătită în Romånia

Conditii

Persoana impozabilă care solicită rambursarea taxei trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
• să nu fie înregistrată şi nici să nu fie obligată să se înregistreze în Romånia în scop de TVA;
• să nu fie stabilită în Romånia şi să nu aibă un sediu fix de la care să fie prestate servicii sau livrate bunuri, cu excepţia serviciilor de transport, dacă valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a importurilor şi livrărilor de bunuri sau prestări de servicii dacă TVA datorată este achitată de beneficiar;
• bunurile şi serviciile achiziţionate sau importate în Romånia, pentru care s-a achitat taxa, să fie utilizate pentru operaţiuni aferente activităţii economice pentru care persoana impozabilă ar fi fost îndreptăţită să deducă taxa dacă aceste operaţiuni ar fi fost efectuate în Romånia.