Dispariția ghețarilor elvețieni amenință aprovizionarea cu apă a Europei

Staţiunile de schi din Elveția rezistă cu ajutorul gheţarilor, care atrag mai ales alpiniştii în timpul verii, dar sunt esenţiali și pentru aprovizionarea cu apă a Europei. Acum, comunitățile din Alpi își fac griji pentru viitorul lor, potrivit Yahoo.com.

În Elveția, la 3.000 m deasupra nivelului mării ar trebui să fie gheață. Dar deasupra satului Les Diablerets, unde funcționează compania de telecabine Glacier 3000, acum sunt zone uriașe în care nu se vede decât stâncă.

Bernard Tschannen, care vede cum una dintre atracțiile de top ale Elveției începe să dispară, spune că, ”acum 23 de ani, când am construit acest telescaun, a fost nevoie să săpăm şapte metri prin gheaţă”.

Descoperirile confirmă toate dovezile de până acum privind topirea gheții

Oamenii de știință monitorizează de ani buni modul în care ghețarii alpini se topesc. Un studiu realizat în comun de Institutul Federal de Tehnologie din Zurich și al Oficiului Federal Elvețian pentru Peisaj a comparat imagini topografice ale ghețarilor din anii 1930, cu cele din ultimul deceniu.

Descoperirile lor confirmă toate dovezile de până acum conform cărora ghețarii Europei se topesc și că există o legătură directă între pierderea gheții și încălzirea globală.

Calotele glaciare sunt extrem de sensibile la schimbările de temperatură. Prin urmare, dacă Pământul se încălzește, ghețarii sunt primii la care se poate observa acest lucru.

”Turnurile de apă ale Europei” sunt în pericol

Topirea gheţarilor scoate la lumină și lucruri despre care nu s-a mai știut nimic, ani la rând. Epava unui avion care s-a prăbuşit în 1968 a fost descoperită în această vară în gheţarul Aletsch. De asemenea, au fost gpsite cadavrele unor alpinişti, care au pierit aici cu mulți ani în urmă, dar care au fost perfect conservate de gheaţă.

Consecinţele dispariției gheţii sunt mult mai mari decât daunele aduse turismului local. Gheţarii sunt denumiţi și ”turnurile de apă ale Europei” pentru că stochează zăpada iarna şi o eliberează, treptat, în timpul verii, furnizând apă pentru râurile şi culturile Europei. De asemenea, gheţarii sunt surse de răcire a centralelor nucleare.

Nu va mai rămâne gheață decât pe vârful munților

Serviciul Mondial de Monitorizare a Gheţarilor spune că proiecţiile actuale sugerează că, până la sfârşitul secolului, singura gheaţă care va mai râmâne va fi cea din vârful munţilor.

În Zermatt, oamenii obișnuiau să spună că, în secolul XIX, exista atât de multă gheață încât comunitățile alpine sărace alpine o tăiau în blocuri mari și o vindeau hotelurilor de lux din Paris, pentru a frapa șampania.

Acele zile au apus și nimeni nu mai are nostalgia lor.

„Avem clar o problemă”, spune Bernard Tschannen. „În toată Europa, nu doar aici sus, în munți. Acești ghețari, această apă… Nu știu cum o să trăim fără ghețari”, se întreabă el.