Potrivit liderilor sindicali, pensiile sunt finanțate din contribuţii salariale şi transferuri de la bugetul de stat, astfel încât slăbirea pieţei muncii în contextul pandemiei de coronavirus ar putea însemna bani mai puţini pentru pensii şi spitale.

Există totuși o soluție, care vine și cu dezavantaje. Este vorba despre împrumuturile străine, însă odată puse în practică, acestea vor descuraja investitorii străini.

„Să vedem ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut locurile de muncă, asta trebuie să fie prioritatea absolută a oricărui Guvern”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Fondul de pensii, la pământ

Totodată, acesta susține că există o presiune imensă în ceea ce privește fondul public de pensii și cel de sănătate, având în vedere scăderea dramatică a numărului de contracte de muncă.

„Cum creăm cât mai multe locuri de muncă în perioada imediat următoare, ținând cont de faptul că sistemul public de pensii și sistemul public de sănătate contează doar pe contribuțiile salariațiilor. Mediul de afaceri nu mai are de la 1 ianuarie 2019 nicio contribuție… și pe transferurile de la bugetul de stat.

Această prăbușire a numărului de contracte din piața muncii duce la o scădere dramatică a veniturilor la fondul public de pensii și fondul public de sănătate. Ambele sunt sub presiune în sensul în care pensiile trebuie plătită lună de lună, iar în sistemul public de sănătate cresc îmbolnăvirile”, a mai spus Dumitru Costin.

„Sistemul are nevoie de bani, care nu pot veni din surse ca salariile. Deci ne împrumutăm mult, datoria externă crește spectaculos”, a adăugat el.