„Sunt peste patru milioane de angajaţi în sectorul privat despre care nu vorbeşte nimeni. Or, foarte mulţi dintre ei sunt într-un stadiu de sărăcie în muncă, calificat la nivelul Uniunii Europene, adică se duc la muncă, dar veniturile sunt atât de mici încât abia îşi duc traiul de la o zi la alta. (…) Pentru angajaţii din sistemul privat, în timp, trebuie să se găsească resurse pentru o reducere graduală a contribuţiilor pe muncă, a taxării pe muncă, astfel încât să crească veniturile nete, evident, proporţional cu funcţionarea economiei şi cu puterea de cumpărare”, a afirmat Raluca Turcan în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima TV.
În ceea ce priveşte partea de asistenţă socială, Turcan este de părere că este „profund greşită” atitudinea acelor politicieni care spun că de acest aspect trebuie „să se ocupe socialiştii”. Aceasta a precizat că „sănătatea şi prosperitatea societăţii reprezintă şi un barometru al nivelului de civilizaţie al ţării”, dar şi o obligaţie a autorităţilor de „a-i ajuta, ţintit, pe cei mai vulnerabili dintre români”.
Turcan a mai declarat că aceste „probleme care trenează de 30 de ani” ar trebui rezolvate prin reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți de salariile lor

Conform datelor publicate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în această profesie sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, în condiţiile în care în cele mai multe dintre cazuri profesioniştii din acest domeniu lucrează în condiţii grele sau deosebite. Sindicaliştii susţin, în acest context, că realitatea a fost „acoperită” de sloganul „în sănătate au crescut salariile”, arătând că salariile „reale” ale asistenţilor sunt mai mici acum decât înainte de 2018, când au avut loc majorările salariale din sănătate.

„Salariul mediu net al asistentelor medicale din unităţile publice este semnificativ mai mic decât cel pe economie, deşi această categorie profesională îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă ce ajung până la deosebit de periculoase şi participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale. Salariul mediu net al asistentelor medicale din sectorul public  este de 4285 lei/lună. El este în acest moment cu 269 lei mai mic decât salariul mediu de la nivel naţional, aflat în luna aprilie la valoarea de 4554 lei/lună.