Stagiul minim de cotizare va rămâne de 15 ani. Raluca Turcan: Avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei

În cadrul emisiunii de la Digi 24, ministrul Muncii a precizat că pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Aceasta a mai spus că stagiul minim de cotizare de 15 ani va rămâne.

„În România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”, spune ministrul.

Ministrul Muncii a reiterat că românii pot cumpăra până la 6 ani de vechime pentru a accesa pensia minimă socială.

„Pentru că unii erau foarte speriați cu eliminarea indicelui de corecție care ar putea conduce la scăderi de pensii, acest indice de corecție se va regăși într-o nouă formulă de calculare a pensiilor”, a declarat Turcan la Digi24.

Indicele de pensii

Raluca Turcan a fost întrebată ce face indicele de pensii. Aceasta a precizat că indicele de corecție este ”un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii, după care când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat acest indice de corecție a explodat și am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensii în care oamenii pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari, unii față de alții, în condiții egale”.

”Această formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor”, adaugă ministrul.

Românii au fost amăgiți

Șefa de la Muncă a mai spus că ani la rând românii au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, multe dintre ele nesustenabile.

”(…) vă dau exemplul anului 2019 când pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40% însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022 la 152 de miliarde, asta înseamă minciună crasă în privită sistemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

”Sistemul de pensii dă slăbiciune cruntă”

Premierul Florin Cîțu a precizat că sistemul de pensii va fi în colaps în următorii 15 ani dacă nu se va face nimic în acest sens. Ministrul Muncii a comentat pe baza declarației prim ministrului și a spus că ”deja sistemul de pensii da slăbiciune crunta întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe colectate de la toti romanii, se transfera la bugetul de asigurari sociale 17 miliarde. Acest deficit ar creste daca noi nu am face absolut nimic”.

”La povara sistemul de pensii se adauga si sumele foarte mare din care sunt compuse pensiile speciale, iar daca aceste pensii speciale vor fi eliminate deficitul sistemului national de pensii s-ar reduce cu pana la 5 miliarde”, a spus ministrul.