După ce, în august, şefii grupului bancar austriac declarau că nu există alternativă la programul ‘dureros’ de reducere a costurilor, marţi, Raiffeisen a anunţat că va efectua o estimare detaliată a celor mai semnificative costuri, inclusiv cele legate de personal, IT, subsidiare, pentru a realiza economii de 400 – 450 milioane de euro. Decizia vine ca urmare a creşterii cheltuielilor administrative ale băncii.

Profitul consolidat al Raiffeisen în primul semestru a scăzut cu 61%, la 277 milioane de euro, din cauza pierderilor înregistrate în Ungaria şi a majorării costurilor. Acestea au urcat cu 6,5%, la 1,62 miliarde de euro, în urma integrării grupului polonez Polbank şi a problemelor din Rusia, a anunţat Raiffeisen.
La prezentarea rezultatelor băncii din primul semestru, în august, noul şef al Raiffeisen, Karl Sevelda, a afirmat, fără a da detalii, că programul de reducere a costurilor va include concedieri.

Raiffeisen Bank International a informat că indicatorul său de capital core Tier 1, un indicator important al solidităţii financiare, a scăzut până la 10,4% la finele lunii iunie, de la 10,7% în 2012, în timp ce gradul de îndatorare, care măsoară raportul dintre equity şi activele totale, a ajuns la 5,5% peste pragul minim de 3%.

Raiffeisen, care în Europa Centrală şi de Est concurează cu rivalii austrieci Bank Austria şi Erste Group Bank, a reiterat luna trecută că o majorare de capital este o opţiune posibilă în funcţie de condiţiile de pe piaţă.

În România, Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane de euro. Banca avea, la mijlocul acestui an, 5.116 angajaţi, 525 de unităţi, o reţea de peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 11.000 de EPOS-uri.

Sursa: Agerpres