Rompetrol Rafinare, principalul activ al Grupului Rompetrol, sărbătoreşte, pe 29 iunie, 30 de ani de la punerea în funcţiune a primei instalaţii de pe platforma Petromidia.

„Aniversarea celor 30 de ani de activitate de pe platforma Petromidia reprezintă pentru noi un moment în care putem face un bilanţ de care suntem cu toţii mândri. Dincolo de orice, Petromidia reprezintă o poveste de succes, a tuturor celor care au lucrat şi lucrează aici. În aceste momente putem privi spre viitor cu încrederea pe care ne-o oferă o experienţă profesională şi de viaţă aproape incredibilă”, a declarat Cosmin Turcu, director general al Rompetrol Rafinare.

Cei 30 de ani reprezintă o perioadă în care s-au făcut progrese majore în toate domeniile. Transformarea într-una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei a reprezentat o continuă dezvoltarea a întregului proces operaţional. Un exemplu este reabilitarea şi modernizarea sistemului de control al rafinăriei, care permite un control centralizat al proceselor din rafinărie.

O altă performanţă a fost repornirea instalaţiilor de polietilenă de joasă şi înaltă densitate, în urma unor investiţii cumulate de circa 44,5 milioane USD, după ce acestea intraseră în conservare în anul 1996. În continuare, unul din obiectivele principale ale rafinăriei este implementarea de tehnologii noi şi performante, care să susţină scopul de a ajunge printre primele 25 de rafinării din Europa.

Dezvoltarea acestui combinat a avut o influenţă majoră asupra întregii zone, atât din punct de vedere economic, cât şi social. De-a lungul celor 30 de ani, aproximativ 30.000 de oameni au lucrat pe platforma Petromidia. Oraşul Năvodari, care în anul 1975 avea 7.000 de locuitori, a cunoscut o adevărată explozie demografică, astfel încât în anul 2009 numară aproape 40.000 de locuitori.

Evoluţia rafinăriei a cunoscut multe momente importante şi se poate împărţi în 3 mari perioade.

Între anii 1976–1989, Petromidia făcea parte din complexul socialist al rafinăriilor din România. Combinatul de la Midia avea un sector petrochimic integrat, care asigură cu materii prime mai multe ramuri ale industriilor socialiste.

În perioada 1990-2000, pieţele interne şi internaţionale de profil s-au restructurat radical. Acest lucru a dus la redirecţionarea activităţii complexului de la Midia spre producţia de carburanţi şi polimeri.

Perioada 2001-2008 este perioada în care acţionariatul majoritar a devenit Grupul Rompetrol. Atunci s-au abordat strategii noi de dezvoltare, iar evoluţia combinatului a fost marcată de o etapă importantă, atât din punct de vedere organizaţional, cât şi operaţional.

Astfel, compania a înregistrat în 2008 un record istoric de ţiţei procesat – 4,2 milioane tone, de la 3,7 milioane tone în 2007 şi 1,15 milioane tone în 2000, înainte de preluarea de către Grupul Rompetrol. Pentru anul 2010, este estimată o creştere a capacităţii de procesare până la 5 milioane de tone de ţiţei. De asemenea, cifra de afaceri a crescut  de la 312 milioane USD, în 2000, la peste 4,68 miliarde USD, nivel înregistrat anul trecut.