Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat un subiect extrem de actual: purtarea mănuşilor de protecţie, recomandate de multe voci, alături de măşti, pentru a micşora riscul de infectare cu noul coronavirus.

Alexandru Rafila consideră că mănuşile sunt folositoare doar în unităţile medicale şi nu ar trebui purtate şi de populaţie, deoarece dau un fals sentiment de siguranţă.

“Mănușile nu au mare eficiență, eu militez pentru spălatul pe mâini, caere e mult mai eficient decât purtatul mănușilor. Mănușile nu fac decât să ne dea un fals sentiment de siguranță. Măștile în schimb sunt foarte utile”, a precizat profesorul Rafila pentru Realitatea Plus.

Care este numărul real de români infectați de coronavirus?

În urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila vorbea şi despre numărul real de infectări cu coronavirus în România. Potrivit acestuia, numărul ar fi undeva în jurul a 400.000 de cazuri, deşi autorităţile vorbeau despre puţin peste 12.000 de cazuri la acel moment. El a explicat că nu se pune problema ca autorităţile să ascundă numărul real de infectări, ci doar că foarte mulţi dintre cei care au noul coronavirus în organism sunt asimptomatici, la fel cum se întâmplă şi în cazul gripei sezoniere. Cu toate acestea, faţă de o ţară precum Franţa, spre exemplu, România are un procent de infectări de trei ori mai mic: 2%, faţă de 6% în Franţa.

“Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem ninic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripă. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalență și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală”, a declarat, joi seară, profesorul Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea