Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie, a oferit detalii despre numărul real al românilor care ar fi fost cu adevărat infectaţi cu COVID-19. Deşi ultimele date, prezentate joi, 30 aprilie, de către Grupul de Comunicare Strategică, indicau 12.240 de cazuri de infectare pe teritoriul României, medicul spune că numărul real ar fi de 400.000.

El a explicat că nu se pune problema ca autorităţile să ascundă numărul real de infectări, ci doar că foarte mulţi dintre cei care au noul coronavirus în organism sunt asimptomatici, la fel cum se întâmplă şi în cazul gripei sezoniere. Cu toate acestea, faţă de o ţară precum Franţa, spre exemplu, România are un procent de infectări de trei ori mai mic: 2%, faţă de 6% în Franţa.

“Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem ninic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripă. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalență și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală”, a declarat, joi seară, profesorul Rafila.

În plus, comentând subiectul vârfului epidemiei în ţara noastră, Alexandru Rafila a precizat că nu suntem deocamdată pe o pantă descendentă şi, de aceea, nu trebuie exclusă o reapariție a virusului în anumite focare.

“”Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariție în anumite focare”, a mai declarat medicul.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin