Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit despre imunitatea pe care pacienții o dobândesc după infectarea cu coronavirus. Comparativ, acesta a dat exemplul virusului gripal și a explicat dacă cei care trec sau au trecut deja prin boală pot sta liniștiți.

„În general, tipul acesta de boli dau imunitate, infecțiile virale dau de obicei imunitate, dar cu o excepție, gripa. Gripa dă imunitate de scurtă durată și virusul gripal se și schimbă din punct de vedere al structurii. Ăsta (n.r. COVID-19) este un virus mai apropiat de gripă ca structură și ca modalitate de multiplicare și mai ales de variație”, a declarat medicul la Xtra Night Show.

1 din 10 anticorpi protejează împotriva bolii

„Nu știm în momentul de față, iar în testele de acum nu îți arată ce tip de anticorpi ai, pentru că tu faci mai mult de 10 tipuri de anticorpi diferiți în fața acestui virus, dar numai unul este anticorpul care de protejează împotriva bolii. Nu există teste care să descopere anticorpul neutralizant și nu se cunoaște nici nivelul, cantitatea de anticorp necesară prin care să spui că într-adevăr ai un nivel de anticorp care te protejează. În plus, ca la gripă, nu știm cât timp durează imunitatea, pentru că nu cunoaștem boala decât de trei luni”, a adăugat acesta.